Faworki bezglutenowe. Tak dobre, że nie poczujesz różnicy

faworki bezglutenowe
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ci, którzy nie jedzą lub unikają glutenu, nie muszą się już martwić, że w tłusty czwartek nie będą mogli spróbować pysznych słodkości. Alternatywą są smakowite i kruche faworki bezglutenowe. Są równie dobre jak te tradycyjne. Sprawdzony przepis na faworki bez glutenu już czeka.

Jak zrobić faworki bezglutenowe?

Ciasto na faworki bez glutenu robi się z uniwersalnej mąki bezglutenowej, masła, śmietany, żółtek, octu i odrobiny cukru. Ciasto wyrabia się ręcznie. Tym, co odróżnia je od tradycyjnych faworków, jest to, że nie ciasta trzeba bić wałkiem. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta, pokrojenie go i uformowanie faworków. Chrust smaży się partiami w głębokim tłuszczu. Usmażone faworki przekłada się na ręcznik papierowy. Dzięki temu prostemu zabiegowi można usunąć nadmiar tłuszczu. Kiedy faworki ostygną, posypuje się je cukrem pudrem.

Przepis na faworki bezglutenowe

  • Przepis na chrust z mąki bez glutenu jest łatwy.
  • To szybki przepis na faworki bezglutenowe. Wystarczy zagnieść ciasto, pokroić je i usmażyć.
  • Lista składników obejmuje osiem składników plus olej do smażenia i cukier puder do posypania.
  • Uniwersalna mąka bezglutenowa jest dostępna w wielu sklepach spożywczych. Trzeba szukać jej w działach ze zdrową żywnością.
  • Olej trzeba bardzo mocno rozgrzać.
  • Ocet nie jest wyczuwalny w smaku.

Kiedy podawać faworki bezglutenowe?

Chrust, który mogą spożywać osoby nietolerujące glutenu, to pomysł nie tylko na coś słodkiego na tłusty czwartek. Dzięki temu, że faworki robi się tak szybko i łatwo, można smażyć je bez względu na porę roku czy okazję. Najlepiej smakują tego samego dnia, którego zostały zrobione. To propozycja na deser lub małe co nieco na weekend. Sprawdzą się po rodzinnym obiedzie i jako dodatek do kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 10 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z cukrem i solą. Dodać masło, śmietanę, żółtka i ocet. Wyrobić elastyczne i jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Rozwałkować na prostokątny lub kwadratowy placek o grubość około 2 mm.
  • Pokroić nożem lub radełkiem w długie paski o szerokości około 4 cm, a następnie na mniejsze o długości około 10 cm. Każdy pasek naciąć na środku. Przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  • W garnku rozgrzać olej i partiami smażyć na nim faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać posypane cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Anna Szulc-Górska
więcej