Duńskie ciasteczka pieprzowe

2021-03-29
Duńskie ciasteczka pieprzowe
Autor: Shutterstock Duńskie ciasteczka pieprzowe zachwycają ostrą nutą.
łatwy
40 min
4

Duńskie ciasteczka pieprzowe to bardzo ciekawy, zimowy deser. Można je przygotować bardzo szybko i zatrudnić do pomocy dzieci! Zobaczcie, jak je zrobić.

Pomimo nazwy duńskie ciastka korzenne mają niewiele wspólnego z pieprzem. Nazwę tą zawdzięczają lekko ostremu posmakowi kardamonu i imbiru. Ze względu na to, że przyprawy te dobrze wpływają na układ oddechowy astmatyków, warto je podawać chorym w formie łakoci zwłaszcza zimą. Ponieważ z podanej ilości składników wyjdzie około 100 małych aromatycznych ciasteczek, można je przechowywać przez tydzień w szczelnie zamkniętym słoju.

SKŁADNIKI

  • 400g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 180 g cukru
  • 180 g margaryny
  • 180 g cukru lub  odpowiednia ilość zamiennika cukru
  • 1 łyżeczka zmielonego na miałko cynamonu
  • 1 łyżeczka dobrze utłuczonego kardamonu
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzyj  z cukrem za pomocą miksera. Dodaj jajko i dalej ucieraj aż masa stanie się jednolita. Wsyp przyprawy i sodę i całość zmiksuj ponownie. Na koniec dodaj mąkę i zmiksuj całość na wysokich obrotach.
  • Gęste ciasto przełóż na czysty blat lub stolnice wysypaną mąką. Z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 1 cm i pokrój go na małe kawałki, z których ręcznie uformuj kulki. Na koniec lekko je spłaszcz.
  • Ciasteczka kładź na wyłożonej papierem i natłuszczonej blasze i piecz przez około 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.