Deser Ewy Wachowicz: ciasteczka wycinanki
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Nie masz pomysłu na deser? Przedstawiamy przepis na kruche ciasteczka. Możesz przyrządzić je z cukrem, z konfiturą lub z masłem. Zdecyduj, na które masz ochotę! Polecała je Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje".
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 400 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka konfitury z róży
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 50 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło zmiksuj razem z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodaj mąkę oraz jajko. Całość włóż do lodówki na ok. godzinę.
- Tak przygotowane ciasto zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Z foremek wytnij ciasteczka o różnych kształtach. Ułóż je na blasze posmarowanej masłem.
- Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut. Ciasteczka posmaruj konfiturą lub posyp cukrem. Na powidła możesz położyć też orzechy.