Deser Ewy Wachowicz: ciasteczka wycinanki

2021-03-29
Ciastka czekoladowe z migdałami
Autor: Shutterstock Ciastka czekoladowe z migdałami - czekoladowy raj.
łatwy
40 min
4

Nie masz pomysłu na deser? Przedstawiamy przepis na kruche ciasteczka. Możesz przyrządzić je z cukrem, z konfiturą lub z masłem. Zdecyduj, na które masz ochotę! Polecała je Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje".

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka konfitury z róży
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 50 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło zmiksuj razem z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodaj mąkę oraz jajko. Całość włóż do lodówki na ok. godzinę.
  • Tak przygotowane ciasto zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Z foremek wytnij ciasteczka o różnych kształtach. Ułóż je na blasze posmarowanej masłem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut. Ciasteczka posmaruj konfiturą lub posyp cukrem. Na powidła możesz położyć też orzechy.