Dania z dyni na Halloween: muffinki dyniowe
2021-03-29
średni
50 min
4
Dynia to królowa Halloween, dlatego nie może jej zabraknąć na upiornej imprezie. Muffinki dyniowe świetnie wpisują się w konwencję święta, a jednocześnie czarują słodkim, delikatnym smakiem. Podajemy przepis na muffinki z dyni - nie tylko na Halloween!
SKŁADNIKI
- 400 g dyni
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 2 garście orzechów włoskich
- 175 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładką masę. Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.
- Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ok 30-40 minut.
- Tuż przed podaniem muffinek przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Muffiny polej odrobiną sosu, a na wierzch zetrzyj jeszcze odrobinę skórki z cytryny.