Dania z dyni na Halloween: muffinki dyniowe

dania-z-dyni-idealne-na-halloween-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Dyniowe muffinki to idealny deser na halloweenową imprezę
średni
50 min
4

Dynia to królowa Halloween, dlatego nie może jej zabraknąć na upiornej imprezie. Muffinki dyniowe świetnie wpisują się w konwencję święta, a jednocześnie czarują słodkim, delikatnym smakiem. Podajemy przepis na muffinki z dyni - nie tylko na Halloween!

SKŁADNIKI

  • 400 g dyni
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 175 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładką masę. Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.
  • Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ok 30-40 minut.
  • Tuż przed podaniem muffinek przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Muffiny polej odrobiną sosu, a na wierzch zetrzyj jeszcze odrobinę skórki z cytryny.
Adrianne Mazurek
więcej