Czekoladowe babeczki z serkiem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Czekoladowe babeczki to przysmak, którym zachwycają się zarówno dzieci jak i dorośli. Przygotowuje się je łatwo i szybko, a efekt końcowy rozpieszcza nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sprawdź, jak zrobić nadziewane muffinki z serkiem mascarpone.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ½ łyżeczki soli
- pół szklanki wody
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
- łyżka rumu
- 1/3 szklanki kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 125 g serka mascarpone (do nadzienia)
- 1 łyżeczka mąki pszennej (do nadzienia)
- 1 jajko (do nadzienia)
- 2 łyżki cukru (do nadzienia)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby zrobić nadzienie należy mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jajka, a następnie włożyć do zamrażarki na 30 minut.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać.
- Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę oraz rum. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
- Papilotki napełnić masą - około 1 łyżeczki stołowej na porcję.
- W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.