Czekoladowe babeczki z serem pleśniowym - przepis z programu 'Ugotowani' TVN
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Miękkie i smaczne muffinki to prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza, kiedy we wnętrzu czekoladowych wypieków można znaleźć zaskakujące dodatki. Sprawdź, jak zrobić muffinki z serem pleśniowym.
SKŁADNIKI
- 250 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 250 g cukru pudru
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 250 g mąki
- 250 g sera pleśniowego
- 250 g miodu
- 250 g kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gorzką czekoladę rozpuść z masłem.
- Ubij pianę z jajek, dodając do niej cukier. Kiedy będzie już puszysta stopniowa dodawaj do niej mąkę, uważając aby piana nie opadła.
- Połącz powstałą masę z rozpuszczoną czekoladą i masłem.
- Wyłóż foremki do muffinek papilotkami i napełnij ja masą do 2/3 wysokości.
- Do każdej babeczki włóż kawałek serka pleśniowego.
Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Teraz pora na sos. Zagotuj cukier puder z niewielką ilości wody oraz miodem. Kakao rozrób w wodzie, a gdy cukier zacznie gęstnieć dodaj je do sosu.
Gdy muffinki wystygną, udekoruj je sosem.