Co zrobić z żurawiny? Przepis na babeczki z żurawiną

2021-03-29
mg
co-zrobic-z-zurawin-przepis-na-babeczki-z-zurawinami.jpg
Autor: photos.com Babeczki z żurawiną - palce lizać!
średni
40 min
4

Podajemy przepis na słodkie babeczki z żurawiną! Żurawina chroni przed infekcjami, poprawia wzrok, działa jak naturalny antybiotyk. A do tego świetnie smakuje! Możesz dodawać ją nie tylko do słodkich wypieków, ale też robić z niej przetwory.

SKŁADNIKI

  • 25 dag żurawin
  • 15 dag cukru pudru
  • ¾ szklanki mąki razowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 25 dag cukru brązowego
  • 2 jaja
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 10 dag masła
  • sok z cytryny
  • margaryna lub olej do formy
  • bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żurawiny umyj, przesyp do rondla. Dodaj cukier. Podgrzewaj przez 4-5 minut. Garnek zdejmij z ognia. Owoce odsącz na durszlaku.
  • Do miski wsyp mąkę pszenną i razową, sodę, sól, cynamon, przyprawę do piernika. Całość wymieszaj.
  • Jaja utrzyj z cukrem brązowym i masłem na puszystą masę. Ciągle mieszając, dodaj jogurt i sok z cytryny.
  • Masę jajeczną połącz z mąką. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj do ciasta żurawiny. Delikatnie zamieszaj, by owoce nie popękały.
  • Foremki do muffinek natłuść margaryną lub olejem, oprósz bułką tartą. Napełnij ciastem do ¾ wysokości foremki.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Wstaw do niego babeczki. Piecz około 15-20 minut.
  • Upieczone, przestudzone muffinki wyjmij z foremek. Podawaj z kleksem bitej śmietany, ozdobione lukrem lub posypane cukrem pudrem.
mg