Co zrobić z żurawiny? Przepis na babeczki z żurawiną
2021-03-29
średni
40 min
4
Podajemy przepis na słodkie babeczki z żurawiną! Żurawina chroni przed infekcjami, poprawia wzrok, działa jak naturalny antybiotyk. A do tego świetnie smakuje! Możesz dodawać ją nie tylko do słodkich wypieków, ale też robić z niej przetwory.
SKŁADNIKI
- 25 dag żurawin
- 15 dag cukru pudru
- ¾ szklanki mąki razowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 25 dag cukru brązowego
- 2 jaja
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 10 dag masła
- sok z cytryny
- margaryna lub olej do formy
- bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawiny umyj, przesyp do rondla. Dodaj cukier. Podgrzewaj przez 4-5 minut. Garnek zdejmij z ognia. Owoce odsącz na durszlaku.
- Do miski wsyp mąkę pszenną i razową, sodę, sól, cynamon, przyprawę do piernika. Całość wymieszaj.
- Jaja utrzyj z cukrem brązowym i masłem na puszystą masę. Ciągle mieszając, dodaj jogurt i sok z cytryny.
- Masę jajeczną połącz z mąką. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do ciasta żurawiny. Delikatnie zamieszaj, by owoce nie popękały.
- Foremki do muffinek natłuść margaryną lub olejem, oprósz bułką tartą. Napełnij ciastem do ¾ wysokości foremki.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Wstaw do niego babeczki. Piecz około 15-20 minut.
- Upieczone, przestudzone muffinki wyjmij z foremek. Podawaj z kleksem bitej śmietany, ozdobione lukrem lub posypane cukrem pudrem.