Ciastka z malinami i białą czekoladą
2021-03-29
średni
35 min
4
Przepis na biszkoptowe babeczki stworzyła moja babcia, która zaczęła stosować go jeszcze zanim się urodziłam (jej przepis na małe babeczki). Maliny i biała czekolada doskonale do siebie pasują – cierpki smak malin i słodycz białej czekolady świetnie się uzupełniają - mówi twórca tego znakomitego deseru. Sprawdź, jak go przygotować.
Babeczki malinowe z kruszonką
Muffiny malinowe z kremem śmietanowym
Minitarty z malinami
Bułeczki drożdżowe z malinami
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki samorosnącej
- 1/2 szklanki mąki zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia1
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sol
- 4 jaja
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 3/4 szklanki margaryny (roztopionej)
- 500g białej czekolady (do masy)
- 25 g margaryny (do masy)
- 500g masła (do kremu)
- 1 kg cukru pudru (do kremu)
- 400 g świeżych malin (warto zostawić kilka do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Oddziel białka od żółtek i przełóż do oddzielnych miseczek.
- Ubij białka mikserem na sztywno (gdy odwrócisz miskę do góry dnem, ubite białka nie powinny wypływać). Odstaw.
- Rozpuść margarynę i wymieszaj resztę mokrych składników z suchymi składnikami. Delikatnie zamieszaj, dodając powoli ubite białka. Nie rób tego jednak zbyt intensywnie.
- Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż na niego łyżką porcje na ciastka, pozostawiając między nimi centymetrowy odstęp. Delikatnie wygładź brzegi łyżką w taki sposób, aby wierzch pozostał płaski.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 15-18 minut.
Aby wykonać masę z białej czekolady: 500 g białej czekolady lekko rozpuść w miseczce, by zmiękła, a następnie odstaw. Dodaj 250 g margaryny i zmiksuj. - Aby wykonać malinowy krem maślany: 500 g masła i 1 kg cukru pudru zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj 400 g świeżych malin i zmiksuj ponownie.
- Nałóż na ciastka najpierw malinowy krem maślany, a potem masę z białej czekolady. Ozdób malinami.