Ciastka z malinami i białą czekoladą

Babeczki z malinami i białą czekoladą
Autor: pixabay.com Biała czekolada i maliny - doskonałe połączenie.
średni
35 min
4

Przepis na biszkoptowe babeczki stworzyła moja babcia, która zaczęła stosować go jeszcze zanim się urodziłam (jej przepis na małe babeczki). Maliny i biała czekolada doskonale do siebie pasują – cierpki smak malin i słodycz białej czekolady świetnie się uzupełniają - mówi twórca tego znakomitego deseru. Sprawdź, jak go przygotować.

 

Babeczki malinowe z kruszonką

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym

Minitarty z malinami

Bułeczki drożdżowe z malinami

SKŁADNIKI

  • 1 1/2 szklanki mąki samorosnącej
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia1
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sol
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki margaryny (roztopionej)
  • 500g białej czekolady (do masy)
  • 25 g margaryny (do masy)
  • 500g masła (do kremu)
  • 1 kg cukru pudru (do kremu)
  • 400 g świeżych malin (warto zostawić kilka do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  • Oddziel białka od żółtek i przełóż do oddzielnych miseczek.
  • Ubij białka mikserem na sztywno (gdy odwrócisz miskę do góry dnem, ubite białka nie powinny wypływać). Odstaw.
  • Rozpuść margarynę i wymieszaj resztę mokrych składników z suchymi składnikami. Delikatnie zamieszaj, dodając powoli ubite białka. Nie rób tego jednak zbyt intensywnie.
  • Na dużej blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż na niego łyżką porcje na ciastka, pozostawiając między nimi centymetrowy odstęp. Delikatnie wygładź brzegi łyżką w taki sposób, aby wierzch pozostał płaski.
  • Piecz w temperaturze 180°C przez około 15-18 minut.

    Aby wykonać masę z białej czekolady: 500 g białej czekolady lekko rozpuść w miseczce, by zmiękła, a następnie odstaw. Dodaj 250 g margaryny i zmiksuj.
  • Aby wykonać malinowy krem maślany: 500 g masła i 1 kg cukru pudru zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj 400 g świeżych malin i zmiksuj ponownie.
  • Nałóż na ciastka najpierw malinowy krem maślany, a potem masę z białej czekolady. Ozdób malinami.