Ciastka z dziurką: przepis na tradycyjne świąteczne smakołyki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ciastka z dziurką - nie trzeba ich chyba nikomu przedstawiać. Każdy z nas zna te przepyszne wypieki i zapewne nie raz ich kosztował. Teraz możecie zrobić je samodzielnie! Zapewniamy, że to nic trudnego i prezentujemy prosty przepis na ciastka z dziurką. Przepis na te świąteczne wypieki na pewno przyda się przed Bożym Narodzeniem. Warto jednak pamiętać, że z wielu przepisów świątecznych możemy korzystać zarówno przed, jak i po radosnym czasie wigilijnym.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 18 dag cukru pudru
- 2 ugotowane żółtka
- surowe żółtko
- marmolada lub powidła do posmarowania ciasteczek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, cukru i żółtek wyrabiamy ciasto.
- Na stolnicy podsypanej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-5 mm.
- Foremkami wykrawamy kolejno jedno ciasteczko całe i jedno z dziurką (jeśli nie mamy gotowych foremek z dziurką, korzystamy z grubej słomki).
- Piekarnik z termoobiegiem nastawiamy na 175 st. C.
- Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy kilka minut na złoty kolor. Po ostygnięciu smarujemy ciastka marmoladą.
- Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.