Ciastka piwoszki - babciny sposób na odrobinę słodkiej przyjemności
2022-07-05
łatwy
15 min
4
Ciastka piwoszki - ciastka o smaku piwa mogą zrobić prawdziwą furorę na przyjęciu lub imprezie, skradną tez podniebienia współoglądaczy filmu czy meczu.. Smakołyki z procentami zasmakują każdemu uczestnikowi domowej imprezy. A organizatorowi przyjęcia przygotowanie ciasteczek piwoszków zajmie raptem kwadrans.
SKŁADNIKI
- dwie szklanki mąki pszennej
- łyżka cukru
- kostka zmrożonego masła
- 1/5 szklanki piwa
- marmolada, powidła lub krem czekoladowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i wsypać do miski.
- Dodać masło starte na grubych oczkach tarki, cukier, a na koniec wlać piwo.
- Wszystko szybko zagnieść i uformować kulę.
- Stolnicę obsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wykrawać z niego kwadraty.
- Na środek każdej porcji położyć łyżeczką powiła lub krem czekoladowy.
- Zawinąć dwa kanty, by z ciasta nie wypadło nadzienie.
- Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut.
- Ciasteczka można serwować w rozmaitych kształtach i niekoniecznie z nadzieniem.
- Można po prostu pociąć ciasto na dowolne kształty i posypać cukrem czy cynamonem.
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko