Ciastka piwoszki: przepis na sylwestrową przekąskę o smaku piwa

Ciastka piwoszki - sylwestrowa przekąska
Autor: thinkstockphotos.com Ciastka piwoszki - do przygotowania tych smakołyków potrzeba tylko kilku produktów.
łatwy
15 min
4

Ciastka piwoszki - ciastka o smaku piwa mogą zrobić prawdziwą furorę na przyjęciu sylwestrowym lub innej imprezie karnawałowej. Smakołyki z procentami zasmakują każdemu uczestnikowi domowej imprezy. A organizatorowi przyjęcia przygotowanie ciasteczek piwoszków zajmie raptem kwadrans.

Polecamy również inne przepisy na sylwestrowe słodkości: Wuzetka z dżemem, Orzechowe lizaki Anny Starmach oraz Tiramisu gruszkowe

 

Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?

SKŁADNIKI

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • kostka zmrożonego masła
  • 1/5 szklanki piwa
  • marmolada, powidła lub krem czekoladowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i wsypać do miski.
  • Dodać masło starte na grubych oczkach tarki, cukier, a na koniec wlać piwo.
  • Wszystko szybko zagnieść i uformować kulę.
  • Stolnicę obsypać mąką i rozwałkować ciasto. Wykrawać z niego kwadraty.
  • Na środek każdej porcji położyć łyżeczką powiła lub krem czekoladowy.
  • Zawinąć dwa kanty, by z ciasta nie wypadło nadzienie.
  • Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 st. C przez 10-15 minut.
  • Ciasteczka można serwować w rozmaitych kształtach i niekoniecznie z nadzieniem. Można po prostu pociąć ciasto na dowolne kształty i posypać cukrem czy cynamonem.