Ciastka czekoladowe z migdałami: przepis na deser na walentynki i nie tylko
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Ciastka czekoladowe z migdałami kuszą smakiem i wyglądem. Po prostu nie sposób im się oprzeć! Możesz je upiec dla swojej drugiej połówki na walentynkowy deser, a także przygotować dla specjalnych gości. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 3 żółtka surowe
- 120 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 50 g drobno zmielonych migdałów
- tabliczka ciemnej czekolady
- tabliczka białej czekolady
- czerwona posypka
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki drobno posiekanych suszonych śliwek
- 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do ugotowanych i przetartych przez sitko żółtek dodać żółtka surowe, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Do masy dodać miękkie masło i utrzeć na puszystą masę.
- Wsypać mąkę i dalej ucierać widelcem.
- Wymieszać z migdałami i posiekaną czekoladą.
- Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
- Ze schłodzonego ciasta wyciąć foremkami dowolne kształty.
- Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 15 min w temperaturze 180 st. C.
- Ciasteczka udekorować stopioną białą czekoladą oraz czerwoną posypką. Jeżeli masz ciasteczka w kształcie kółek, to na ich środek możesz położyć odrobinę stopionej ciemnej czekolady wymieszanej ze śliwkami i skórką pomarańczową. Krawędzie ciasteczek możesz ozdobić wzorkiem z białej czekolady.