Ciastka czekoladowe z migdałami: przepis na deser na walentynki i nie tylko

2021-03-29
Ciastka czekoladowe z migdałami
Autor: Shutterstock Ciastka czekoladowe z migdałami - czekoladowy raj.
łatwy
35 min
4

Ciastka czekoladowe z migdałami kuszą smakiem i wyglądem. Po prostu nie sposób im się oprzeć! Możesz je upiec dla swojej drugiej połówki na walentynkowy deser, a także przygotować dla specjalnych gości. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 3 żółtka surowe
  • 120 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 50 g drobno zmielonych migdałów
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • tabliczka białej czekolady
  • czerwona posypka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych śliwek
  • 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ugotowanych i przetartych przez sitko żółtek dodać żółtka surowe, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Do masy dodać miękkie masło i utrzeć na puszystą masę.
  • Wsypać mąkę i dalej ucierać widelcem.
  • Wymieszać z migdałami i posiekaną czekoladą.
  • Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
  • Ze schłodzonego ciasta wyciąć foremkami dowolne kształty.
  • Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 15 min w temperaturze 180 st. C.
  • Ciasteczka udekorować stopioną białą czekoladą oraz czerwoną posypką. Jeżeli masz ciasteczka w kształcie kółek, to na ich środek możesz położyć odrobinę stopionej ciemnej czekolady wymieszanej ze śliwkami i skórką pomarańczową. Krawędzie ciasteczek możesz ozdobić wzorkiem z białej czekolady.