Ciasteczka z wróżbą na andrzejki: dobry przepis

Wróżby andrzejkowe to już coroczna tradycja. Aby były jeszcze przyjemniejsze i pełne rozrywki, warto upiec ciasteczka z wróżbą. W środku znajdą się karteczki z dowolnie opisanymi przepowiedniami! Podajemy przepis na pyszne ciasteczka z wróżbą w sam raz na andrzejki.
3 białka
¾ kubka białego cukru
½ kubka masła (roztopionego i schłodzonego)
¼ łyżeczki olejku waniliowego
¼ łyżeczki olejku migdałowego
1 kubek mąki
2 łyżki wody
szczypta soli
olej do smarowania papieru do pieczenia
dodatkowo: papier na wróżby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Białe lub kolorowe kartki papieru tniemy na mniejsze kawałki ( ok. 1 x 10 cm). Wypisujemy treści wróżb i kilkakrotnie składamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Dwa arkusze papieru do pieczenia smarujemy obficie olejem.
Białka z cukrem miksujemy w dużej misce przez 2 minuty (na dużych obrotach). Zmniejszamy prędkość miksera, powoli dodajemy masło, sól, olejki, wodę i mąkę.
Ugniatamy ciasto, a następnie bardzo cienko rozwałkowujemy.
Z ciasta wycinamy kółka (najprościej za pomocą szklanki). Na każdym kładziemy karteczkę z wróżbą.
Zagniatamy ciastko tak jak pieróg, składamy w połowie, tak by miało charakterystyczną formę chińskiego ciastka z wróżbą.
Kładziemy ciasteczka na papierze do pieczenia. Wierzch możemy dodatkowo posmarować białkiem.
Pieczemy ciasteczka z wróżbą przez 20 minut w temperaturze 190 st.C. W trakcie pieczenia należy je przełożyć na drugą stronę.