Ciasteczka z Rudolfem na święta Bożego Narodzenia [przepis]
2021-03-29
średni
40 min
4
Waniliowe kruche ciasteczka z Rudolfem to tradycyjnie wycinane kruche ciastka, delikatne w smaku i pachnące wanilią - zapewnia autorka przepisu Dorota Świątkowska. Ozdobione są motywem świątecznym - podobizną czerwononosego renifera z zaprzęgu św. Mikołaja. Przetestuj przepis na kruche ciasteczka na Boże Narodzenie!
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 180 g schłodzonego masła
- 200 g cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii
- szczypta soli
- do dekoracji:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej
- czerwone groszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką masę.
- Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Można je przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce albo zamrozić.
- Po schłodzeniu odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubość ok. 3 mm, posypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty.
- Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
- Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
- Na ostygnięte ciasteczka poprzyklejać noski za pomocą czekolady. Ciastka dekorować czekoladą wyciskaną z papierowej tubki, rękawa cukierniczego lub specjalnych pisaków z czekolady - rysując oczy nad nosem, usta i poroże.