Ciasteczka z Rudolfem na święta Bożego Narodzenia [przepis]

2021-03-29
waniliowe-ciasteczka-z-rudolfem.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do przygotowywania ciasteczek z Rudolfem warto zachęcić całą rodzinę - zwłaszcza najmłodszych
średni
40 min
4

Waniliowe kruche ciasteczka z Rudolfem to tradycyjnie wycinane kruche ciastka, delikatne w smaku i pachnące wanilią - zapewnia autorka przepisu Dorota Świątkowska. Ozdobione są motywem świątecznym - podobizną czerwononosego renifera z zaprzęgu św. Mikołaja. Przetestuj przepis na kruche ciasteczka na Boże Narodzenie!

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g schłodzonego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii
  • szczypta soli
  •  
  • do dekoracji:
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej roztopionej w kąpieli wodnej
  • czerwone groszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką masę.
  • Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Można je przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce albo zamrozić.
  • Po schłodzeniu odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubość ok. 3 mm, posypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty.
  • Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
  • Piec ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
  • Na ostygnięte ciasteczka poprzyklejać noski za pomocą czekolady. Ciastka dekorować czekoladą wyciskaną z papierowej tubki, rękawa cukierniczego lub specjalnych pisaków z czekolady - rysując oczy nad nosem, usta i poroże.