Ciasteczka z dżemem. Przepis zero waste na pyszny deser

ciasteczka z dżemem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
6

Delikatne i pyszne ciasteczka z dżemem to pomysł na wykorzystanie twarogu, który zalega w lodówce. To właśnie biały ser jest głównym składnikiem ciasta. W środku ciastek kryje się słodki owocowy dżem. Oto sprawdzony przepis na ciasteczka z dżemem, które będą smakować zawsze i każdemu.

Przepis na ciasteczka z dżemem

  • To łatwy przepis na pyszny słodki wypiek z dżemem.
  • Ciasto robi się z twarogu, mąki, masła i cukru. Odrobina proszku do pieczenia sprawia, że ciasteczka są puszyste.
  • Ciasto wzbogaci dodatek cukru z prawdziwą wanilią, szczypta przyprawy do piernika czy jedna łyżka zmielonych orzechów.
  • Ciasteczka robi się w kwadrans. Tyle samo czasu zajmuje pieczenie.
  • W środku ciasteczek jest słodki dżem, ale sprawdzi się także konfitura i marmolada czy powidła. Najlepiej wybrać ten smak, który lubi się najbardziej.
  • Przed pieczeniem ciasteczka można posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem, sezamem lub zmielonymi orzechami.
  • Dżem można wymieszać ze startą gorzką czekoladą lub posiekanymi płatkami migdałowymi.
  • Ciasteczka z dżemem pysznie smakują z herbatą owocową, czarną z cytryną oraz bawarką. Ich smakiem oczarowani będą kawosze i miłośnicy mleka.

SKŁADNIKI

  • 220 g twarogu
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki dżemu owocowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeniach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać roztopione masło i cukier. Wymieszać.
  • Wsypać 2/3 mąki, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
  • Wsypać pozostałą mąkę i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek i za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wycinać kółka. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne kółka.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę kółek. Na każdy wyłożyć 1 łyżeczkę dżemu. Przykryć drugim kółkiem. Brzegi skleić lub nakłuć wykałaczkami.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej