Ciasteczka z dżemem. Przepis zero waste na pyszny deser
2022-12-28
łatwy
30 min
6
Delikatne i pyszne ciasteczka z dżemem to pomysł na wykorzystanie twarogu, który zalega w lodówce. To właśnie biały ser jest głównym składnikiem ciasta. W środku ciastek kryje się słodki owocowy dżem. Oto sprawdzony przepis na ciasteczka z dżemem, które będą smakować zawsze i każdemu.
Przepis na ciasteczka z dżemem
- To łatwy przepis na pyszny słodki wypiek z dżemem.
- Ciasto robi się z twarogu, mąki, masła i cukru. Odrobina proszku do pieczenia sprawia, że ciasteczka są puszyste.
- Ciasto wzbogaci dodatek cukru z prawdziwą wanilią, szczypta przyprawy do piernika czy jedna łyżka zmielonych orzechów.
- Ciasteczka robi się w kwadrans. Tyle samo czasu zajmuje pieczenie.
- W środku ciasteczek jest słodki dżem, ale sprawdzi się także konfitura i marmolada czy powidła. Najlepiej wybrać ten smak, który lubi się najbardziej.
- Przed pieczeniem ciasteczka można posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem, sezamem lub zmielonymi orzechami.
- Dżem można wymieszać ze startą gorzką czekoladą lub posiekanymi płatkami migdałowymi.
- Ciasteczka z dżemem pysznie smakują z herbatą owocową, czarną z cytryną oraz bawarką. Ich smakiem oczarowani będą kawosze i miłośnicy mleka.
SKŁADNIKI
- 220 g twarogu
- 180 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 40 g cukru
- 2 łyżki dżemu owocowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczeniach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać roztopione masło i cukier. Wymieszać.
- Wsypać 2/3 mąki, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
- Wsypać pozostałą mąkę i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek i za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wycinać kółka. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne kółka.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę kółek. Na każdy wyłożyć 1 łyżeczkę dżemu. Przykryć drugim kółkiem. Brzegi skleić lub nakłuć wykałaczkami.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić kruche ciasteczka?