Ciasteczka witraże - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-29
Ciasteczka witrażyki
Autor: pixabay.com Ciasteczka witrażyki - nadzienie zrobisz z landrynek
łatwy
80 min
4

Wypróbuj przepis na ciasteczka z landrynkowym wnętrzem z programu "Ewa gotuje". Maślane ciastka urzekają nie tylko smakiem, ale i wyglądem, bo wyglądają jak urocze, małe witrażyki! Oto przepis Ewy Wachowicz na pyszne ciastka ze słodkim serduszkiem. 

SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 0,75 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1,75 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g landrynek w wybranym kolorze

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzyj mikserem. Stopniowo dodawaj do niego cukier, jajka oraz cukier waniliowy.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i całość dodaj do masy maślano–jajecznej. Tak przygotowane ciasto zawiń w folie i schowaj do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Następnie ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra. Przy pomocy szklanki wytnij koła.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Foremką w kształcie serca wytnij środek każdego ciastka.
  • Landrynki rozdrobnij w moździerzu. Ciasteczka wypełnij miałem landrynkowym. Piecz przez ok. 8-12 minut w temperaturze 180 stopni C.