Ciasteczka witraże - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-29

łatwy
80 min
4
Wypróbuj przepis na ciasteczka z landrynkowym wnętrzem z programu "Ewa gotuje". Maślane ciastka urzekają nie tylko smakiem, ale i wyglądem, bo wyglądają jak urocze, małe witrażyki! Oto przepis Ewy Wachowicz na pyszne ciastka ze słodkim serduszkiem.
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 0,75 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1,75 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g landrynek w wybranym kolorze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzyj mikserem. Stopniowo dodawaj do niego cukier, jajka oraz cukier waniliowy.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i całość dodaj do masy maślano–jajecznej. Tak przygotowane ciasto zawiń w folie i schowaj do lodówki na co najmniej godzinę.
- Następnie ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra. Przy pomocy szklanki wytnij koła.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Foremką w kształcie serca wytnij środek każdego ciastka.
- Landrynki rozdrobnij w moździerzu. Ciasteczka wypełnij miałem landrynkowym. Piecz przez ok. 8-12 minut w temperaturze 180 stopni C.