Ciasteczka świąteczne według przepisu Anny Starmach
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis Anny Starmach na świąteczne ciasteczka z konfiturą i lukrem. Kruche ciastka w kształcie gwiazdek będą pyszną przekąską i jednocześnie uroczą ozdobą wigilijnego stołu. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka na Boże Narodzenie według rewelacyjnego przepisu Anny Starmach.
SKŁADNIKI
- Jasna masa:
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Ciemna masa:
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- cukier puder
- marmolada wiśniowa
- marmolada jabłkowa
- sok z jednej cytryny
- 3-4 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj masło, jajko, mąkę, cukier puder, sól i ekstrakt waniliowy w misce na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Tak samo postąp z ciemną masą, dodając na koniec ostudzoną czekoladę.
- Po upływie godziny wyjmij obie masy, rozwiń i kolejno rozwałkuj na grubość 3 mm, na blacie oprószonym mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wytnij z ciast gwiazdki parami, po jednej gwiazdce z dziurką i bez, ułóż na blasze. Piecz przez 15-20 minut a następnie wyjmij do ostygnięcia.
- Posmaruj połowę pełnych gwiazdek konfiturą wiśniową a drugą konfiturą jabłkową. Sklej gwiazdki pełne z tymi z otworkami i odstaw.
- Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru pudru. Powstałym lukrem posmaruj część gwiazdek a resztę oprósz cukrem pudrem. Podawaj ciasteczka gdy lukier zastygnie.