Ciasteczka świąteczne według przepisu Anny Starmach

2021-03-29
ciastka świąteczne
Autor: thinkstockphotos.com Kruche ciasteczka oprószone cukrem pudrem i ułożone na ładnym talerzu będą wyjątkową, bo jadalną, ozdobą świąteczną.
łatwy
45 min
4

Przepis Anny Starmach na świąteczne ciasteczka z konfiturą i lukrem. Kruche ciastka w kształcie gwiazdek będą pyszną przekąską i jednocześnie uroczą ozdobą wigilijnego stołu. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka na Boże Narodzenie według rewelacyjnego przepisu Anny Starmach. 

SKŁADNIKI

  • Jasna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Ciemna masa:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  • marmolada wiśniowa
  • marmolada jabłkowa
  • sok z jednej cytryny
  • 3-4 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Wymieszaj masło, jajko, mąkę, cukier puder, sól i  ekstrakt waniliowy w misce na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Tak samo postąp z ciemną masą, dodając na koniec ostudzoną czekoladę.
  • Po upływie godziny wyjmij obie masy, rozwiń i kolejno rozwałkuj na grubość 3 mm, na blacie oprószonym mąką.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Wytnij z ciast gwiazdki parami, po jednej gwiazdce z dziurką i bez, ułóż na blasze. Piecz przez 15-20 minut a następnie wyjmij do ostygnięcia.
  • Posmaruj połowę pełnych gwiazdek konfiturą wiśniową a drugą konfiturą jabłkową. Sklej gwiazdki pełne z tymi z otworkami i odstaw.
  • Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i 3 łyżkami cukru pudru. Powstałym lukrem posmaruj część gwiazdek a resztę oprósz cukrem pudrem. Podawaj ciasteczka gdy lukier zastygnie.