Ciasteczka świąteczne: przepis na cytrynowe gwiazdki z kremem
2021-03-29
średni
40 min
4
Cytrynowe gwiazdki to pyszne ciasteczka świąteczne - nie za słodkie, a do tego świetnie wyglądają. Sprawdź, jak zrobić gwiazdki z cytrynowym kremem idealne na Boże Narodzenie.
SKŁADNIKI
- na ciasteczka:
- 4/5 kostki miękkiego masła
- 4/5 kostki margaryny do pieczenia
- 3 niepełne szklanki mąki
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
- na krem:
- 1/3 szklanki serka mascarpone
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki masła cytrynowego
- 1 szklanka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło i margarynę zetrzeć razem mikserem nastawionym na najwyższe obroty. Do tej masy dodać cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sodę i sól - i jeszcze raz porządnie zmiksować.
- Gdy masa będzie gładka, dodać kwaśną śmietanę, jajko i aromat waniliowy, znowu wymieszać.
- Następnie powoli dodawać do masy mąkę. Gdy masa będzie gęsta, wyłożyć ją na stolnicę, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto.
- Gotowe ciasto podzielić na dwie połówki, owinąć papierem śniadaniowym i trzymać w lodówce przez dwie godziny.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto i foremkami wyciąć z niego gwiazdki o dwóch rozmiarach – mniejszym i większym.
- Rozgrzać piekarnik do 190°C i włożyć do niego ułożone na blaszce ciasteczka. Wszystko piec przez około 7-8 minut, po czym wyjąć i wystudzić.
- Kiedy ciasto będzie piec się w piekarniku, przygotować krem cytrynowy. Utrzeć mikserem mascarpone i masło, dodać masło cytrynowe, potem stopniowo cukier puder.
- Wszystko utrzeć na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowany krem nakładać na ostudzone ciastka dopiero przed samym ich spożyciem. Na duże ciastko z góry naklej mniejszą gwiazdkę. Wszystko oprósz cukrem pudrem.