Ciasteczka na Boże Narodzenie: przepis na morelowe ciastka gwiazdki
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Domowe wypieki smakują najlepiej, poza tym nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów. Na święta Bożego Narodzenia proponujemy ciasteczka w kształcie gwiazdek - maślane, z dżemem morelowym. Oto prosty przepis na ciasteczka gwiazdki!
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka jaj
- skórka otarta z cytryny
- dżem morelowy
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę zagnieć z żółtkami, cukrem, masłem i startą skórką z cytryny (sparz najpierw cytrynę wrzątkiem). Zagniecione ciasto owiń przezroczystą folią, wstaw na godzinę do lodówki.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość około 1 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wycinaj ciastka. W połowie ciastek kieliszkiem lub innym okrągłym narzędziem zrób okrągłe otwory. Posmaruj wszystkie gwiazdki pędzelkiem zwilżonym letnią wodą.
- Ułóż ciasteczka na dużej płaskiej formie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do lekko nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Przestudzone ciasteczka bez otworów w środku posmaruj na wierzchu dżemem. Przykryj ciasteczkiem z dziurką. Na koniec posyp cukrem pudrem.