Chrust lub faworki z płynnego ciasta: norweskie rozetki na deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chrust z płynnego ciasta przygotowuje się w Norwegii z wykorzystaniem specjalnych foremek. Rozgrzaną foremkę w kształcie rozetki (lub gwiazdki śniegu) zanurza się w cieście, a następnie zanurza we wrzącym oleju. Norweskie rozetki, rodzaj faworków z ciasta naleśnikowego, oprósza się cukrem pudrem i podaje do kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI
- 250 ml wody
- 1 jajko
- 160 g mąki pszennej
- 1 g soli
- 1 łyżka cukru
- 10 ml spirytusu rektyfikowanego
- 400 ml oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać jajko, cukier i sól. Do mieszaniny wlać spirytus i ponownie wymieszać.
- Dodać wodę i zmiksować razem.
- Dodać porcjami przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Rozgrzać olej w głębokim rondlu do temperatury 170°C.
- Specjalną foremkę-rozetkę zanurzyć na 15 sekund w rozgrzany olej. Strząsnąć nadmiar oleju z foremki.
- Gorącą foremkę od razu zanurzyć w cieście, tak aby wierzch foremki pozostał suchy. Czyli około 2 mm od góry powinno pozostać wolnym.
- Przenieść foremkę do gorącego oleju i potrzymać kilka sekund. Ciasteczko samo spadnie z foremki. Jeśli nie, to można sobie pomóc widelcem.
- Chruściane rozetki zrumienić z obu stron.
- Wyłowić z oleju i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Gotowe rozetki oprószyć cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek