Cake pops, czyli ciastka na patykach

2021-03-29
mat. pras. SERTOP
Cake pops, czyli ciastka na patykach
Autor: mat. pras. SERTOP Cake pops to popularny deser dla dzieci
łatwy
40 min
4

Poznaj przepis na cake pops, czyli ciastka na patyku, za którymi dzieciaki wprost przepadają. Kulkę z ciasta nadziewa się na patyczek, zanurza w polewie i dekoruje posypką. Cake pops świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na przyjęciu urodzinowym. Oto sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 70 ml cukru
  • 100 g masła
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 130 ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka przyprawy do piernika
  • Składniki na polewę: 50 g serka topionego Edam marki SERTOP
  • 1/4 kostki masła
  • 50 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • wydrążona laska wanilii
  •  
  • Do dekoracji: ulubione posypki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni C.

    Przygotowujemy polewę. Masło, mleko, wanilię i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy.

    Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.

    Każde ciasteczko wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła.

mat. pras. SERTOP