Cake pops, czyli ciastka na patykach
Poznaj przepis na cake pops, czyli ciastka na patyku, za którymi dzieciaki wprost przepadają. Kulkę z ciasta nadziewa się na patyczek, zanurza w polewie i dekoruje posypką. Cake pops świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na przyjęciu urodzinowym. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 70 ml cukru
- 100 g masła
- 150 g mrożonego szpinaku
- 130 ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka przyprawy do piernika
- Składniki na polewę: 50 g serka topionego Edam marki SERTOP
- 1/4 kostki masła
- 50 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- wydrążona laska wanilii
- Do dekoracji: ulubione posypki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut (w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni C.
Przygotowujemy polewę. Masło, mleko, wanilię i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy.
Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka.
Każde ciasteczko wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła.