Bezglutenowe babeczki z owocami

Dorota Kalita-Typa
Babeczki nadziane truskawkami
Autor: thinkstockphotos.com Babeczki z truskawkami
łatwy
60 min
4

Wypróbuj przepis na bezglutenowe babeczki z bitą śmietaną i owocami. Możesz dodać truskawki, jagody, porzeczki, maliny i inne owoce sezonowe. Babeczki są bez glutenu, więc możesz zajadać się nimi także przy alergii. Podajemy sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki odtłuszczonej mąki sojowej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • Nadzienie: 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 3 mm.
  • Używając dowolnego okrągłego naczynia o średnicy większej o 3 cm od średnicy foremki do babeczek wykrawaj koła i wylepiaj nimi natłuszczone foremki.
  • Babeczki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
  • Śmietanę schłodź w lodówce przez godzinę, a potem ubij za pomocą miksera na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
  • Wystudzone korpusy babeczek wypełnij śmietaną za pomocą szprycy, a na wierzchu ułóż połówki truskawek lub innych świeżych owoców. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Dorota Kalita-Typa