Bananowe muffinki piekę jak Ania Starmach. Są lekkie jak chmurka i gotowe w pół godziny
Dieta wegetariańska
Przepisy Ani Starmach zawsze się sprawdzają. Nie inaczej jest z pysznymi muffinkami bananowymi wzbogaconymi orzechami pekan. Ania robi je z kilku składników w błyskawicznym tempie. Są tak dobre, że znikają jeszcze szybciej i nie zostaje po nich nawet okruszek. Poznajcie łatwy przepis na pyszne domowe muffinki bananowe i zobaczcie, jak robi je Ania Starmach.
Z czego Ania Starmach robi muffinki bananowe?
Muffinki bananowe z dodatkiem orzechów pekan upieczone według przepisu Ani Starmach nie mają sobie równych. Aż trudno uwierzyć, że do ich przygotowania wystarczy tylko kilka produktów. To świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów, które leżą i nie ma pomysłu, co z nimi zrobić.
Co jest więc potrzebne, aby upiec wyborne i idealnie słodkie muffinki z przepisu Ani Starmach? Jurorka kulinarnego show wykorzystuje takie produkty jak:
- banany
- mąka pszenna
- jajko
- cukier i cukier waniliowy
- orzechy pekan
- soda oczyszczona
Jak Ania Starmach robi muffinki bananowe?
Przepis Ani na wyśmienite i obłędnie bananowe muffinki nie jest trudny. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, a czas pieczenia wynosi tylko 20 minut. W pół godziny można więc wyczarować tę wyjątkową słodką przyjemność.
Jak więc upiec znakomite muffinki bananowe z dodatkiem orzechów pekan, tak jak robi je Ania Starmach? Jej przepis na naprawdę łatwy i błyskawiczny.
- 1. krok – rozgniecenie bananów i wymieszanie ich z roztopionym masłem
- 2. krok – utarcie jajka z cukrem i cukrem z wanilią
- 3. krok – wymieszanie składników suchych i połączenie ich z mokrymi
- 4. krok – przełożenie ciasta do formy na muffinki
- 5. krok – upieczenie muffinek bananowych w piekarniku
Jak podawać muffinki bananowe?
Autorski przepis na domowe muffinki bananowe Ani Starmach to sprawdzona receptura na słodki przysmak. Idealnie sprawdzą się na deser po rodzinnym obiedzie. Doskonale komponują się z aromatyczną kawą i owocową herbatą. To również pomysł na słodką przekąskę między posiłkami. Zastąpią gotowe drożdżówki i inne tego typu wypieki ze sklepu. Jeżeli lubicie słodkie śniadania, muffinki bananowe z pekanami Ani Starmach możecie upiec rano i podać jako pierwszy posiłek.
SKŁADNIKI
- 4 banany
- 180 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 80 g roztopionego masła
- 60 g orzechów pekan
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane banany przełożyć do miski i roznieść widelcem. Wlać roztopione masło i wymieszać.
- Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do miski przesypać mąkę i sodę oczyszczoną. Dodać banany z masłem i jajko z cukrem. Dokładnie wymieszać.
- Do ciasta dodać posiekane orzechy pekan i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę.