Baklawa tunezyjska - przepis

2021-03-29
Baklawa
Autor: Shutterstock Baklawa to ciastko typowe dla kuchni arabskiej, tureckiej i... greckiej. Pyszne i bardzo słodkie, doskonale smakuje z kawą.
łatwy
35 min
4

Baklawa to deser kuchni  greckiej,tureckiej i arabskiej. W każdym kraju  nazywa się tak samo, wygląda podobnie, ale smakuje nieco inaczej. Lokalnie nieco inaczej komponuje się bowiem składniki nadzienia baklawy. Tym razem proponujemy deser kuchni tunezyjskiej

SKŁADNIKI

  • mrożone ciasto filo lub francuskie
  • 15 dag orzechów włoskich i laskowych
  • 5 dag pistacji
  • 5 dag cukru pudru
  • zmielony cynamon
  • 5 dag miodu
  • po 50 ml soku z cytryny i pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy posiekaj, wymieszaj z cukrem pudrem i 1/2 łyżeczki cynamonu.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż warstwę rozmrożonego ciasta, rozsmaruj masę orzechową, przykryj ciastem.
  • Piecz na złoto w temperaturze 200°C.
  • Pokrój na porcje, polej miodem podgrzanym z sokiem z cytrusów.