Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia

2021-03-29
Jeśli ciastka będa jadły również dzieci zastąp rum herbatą z odrobiną rumowego aromatu.
Autor: Shutterstock Jeśli ciastka będą jadły również dzieci zastąp rum herbatą z odrobiną rumowego aromatu.
łatwy
20 min
4

Bakaliowe ciasteczka z rumem przygotujesz w kilka chwil i w kilka chwil mogą zniknąć, bo są przepyszne. Do przygotowania ciasteczek możesz użyć również daktyli, suszonych owoców, wiórków kokosowych i płatków owsianych.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 gram rodzynek
  • 50 gram płatków migdałowych
  • 50 gram grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 50 gram płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki rumu
  • 1 opakowanie czekoladowej polewy do ciast
  • 1 opakowanie białej polewy do ciast

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki namoczyć na noc w rumie. Osączone z rumu rodzynki wymieszać z orzechami, migdałami i płatkami kukurydzianymi.
  • Przygotować jasną polewę wg przepisu na opakowaniu i wymieszać ją z bakaliami. Łyżeczką układać małe kopczyki masy na pergaminie i zostawić do zastygnięcia.
  • Udekorować ciemną polewą.