Babeczki z porzeczkami: przepis

2019-07-04
Porzeczki
Autor: pixabay.com Porzeczki są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne - ich lekka kwaskowatość nadaje przyrządzonym z nimi daniom orzeźwiający smak.
łatwy
20 min
4

Porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Poprawiają krążenie krwi, działają wspomagająco na układ pokarmowy i drogi moczowe. Może zatem warto na nowo odkryć ich kwaśny i wyrazisty smak i wykorzystać go w swojej kuchni? Oto przepisy na babeczki z porzeczkami.

Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami

Beza z porzeczkami

Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami

Składniki

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól

½ l czerwonych porzeczek

70 g masła

½ szklanki cukru

2 jajka

½ szklanki maślanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na początku rozpuść masło, wymieszaj z maślanką i jajkami.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj pozostałe składniki i dopiero po zmieszaniu połącz z drugą masą mieszając wszystko bardzo delikatnie, by owoce się nie rozpadły.

Przygotowane ciasto wyłóż do foremek i piecz 25 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu i ostudzeniu możesz posypać babeczki cukrem pudrem.