Babeczki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu

2021-03-29
mat. prasowe Dan Cake
Babeczki z bananami
Autor: mat. prasowe Dan Cake Babeczki z bananami
łatwy
30 min
4

Babeczki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu to wspaniały deser na Walentynki i nie tylko.

SKŁADNIKI

  • 500 g orzeszków ziemnych
  • 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 10 daktyli (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. od Dan Cake)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru.
    Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany.
    Blendujemy na gładką masę.
  • Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
  • Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake.
    Każdą tartaletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.
mat. prasowe Dan Cake