Babeczki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Babeczki z kremem orzechowo-bananowym i nutą karmelu to wspaniały deser na Walentynki i nie tylko.
SKŁADNIKI
- 500 g orzeszków ziemnych
- 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 10 daktyli (opcjonalnie)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. od Dan Cake)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru.
Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany.
Blendujemy na gładką masę. - Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu.
- Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake.
Każdą tartaletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu.