Babeczki wiśniowe serca - przepis na walentynkowe łakocie

mat. pras. KASIA
Babeczki wiśniowe serca - przepis na walentynkowe łakocie
Autor: mat. pras. KASIA Serca ułożone z wisienek.
łatwy
30 min
4

A może zamiast tradycyjnego ciasta… babeczkę? Pyszną, czekoladową i wypełnioną wiśniowym nadzieniem. A na dodatek bardzo prostą i szybką w przygotowaniu.

Czarne z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • ostka do pieczenia Kasia
  • cukier waniliowy
  • 200 g cukru
  • sól
  • 60 g mąki pszennej
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w odrobinie wody)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztop kostkę do pieczenia Kasia z czekoladą. Dodaj cukru i cukru waniliowego i wymieszaj wszystko. Jak się rozpuści, wyłącz palnik.
  • Dodaj po kolei jajka i wymieszaj je szybko, żeby połączyły się z masą. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki (mąka, sól) i wymieszaj.
  • Podziel masę między wszystkie foremki. Piecz 20 minut.
  • Rozgrzej wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku dodając mąkę ziemniaczaną z wodą, tak aby pozostawić sok nienaruszony (otrzymasz gęstą konsystencję).
  • Wykrój w wypieczonej i zimnej babeczce kształt serca, użyj do tego noża lub łyżki.
  • Wlej zimną polewę wiśniową do wyciętego w babeczce serca, a następnie wytnij serce z papieru (średnica 6 cm), umieść je na babeczce, rozsyp na nie cukier puder. Następnie zdejmij papier.
mat. pras. KASIA