Babeczki świąteczne - rozkosz dla oka i dla podniebienia. Jak przygotować i ozdobić?
2021-03-29
średni
40 min
4
Świąteczne babeczki to przysmak, który jest nie tylko smaczny, ale także bardzo estetyczny. Jak przygotować i udekorować te bożonarodzeniowe cuda?
SKŁADNIKI
- Składniki na babeczki:
- 100 g margaryny
- 200 g mąki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 100 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)
- Składniki na dekoracje:
- barwniki spożywcze zielony i czerwony
- 2 opakowania gotowego lukru
- 1 aromat waniliowy
- gotowa masa cukrowa
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
- Metalowe foremki do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami.
- W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, mąkę kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
- Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
- Wraz z jajkami margarynę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką.
- Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
- Gdy babeczki rosną w piekarniku przygotowujemy dekoracje. Masę cukrową barwimy barwnikami (powoli dodając je do masy i zagniatając jak ciasto lub plastelinę). Jeśli kolor jest za jasny dodajemy więcej barwnika. Czynność powtarzamy, aż do uzyskania pożądanego koloru.
- Blat stołu delikatnie posypujemy cukrem pudrem i za pomocą wałka rozwałkowujemy masę na grubość ok. 2 mm (im masa będzie cieńsza tym szybciej stwardnieje i będzie można gotowe dekoracje układać na ciastkach).
- Z masy cukrowej za pomocą odpowiedniej foremki wycinamy listki ostrokrzewu. Każda "gałązka" składa się z 3 listków. Sklejamy je ze sobą tak, by lekko na siebie nachodziły - dociskając. Jeśli masa się nie skleja można posmarować ją odrobiną wody. W miejscu sklejenia przyklejamy kulki z czerwonej masy – nakłuwamy je u góry by osiągnąć efekt "owocu ostrokrzewu". Gotowe dekoracje odkładamy na bok.
- Przygotowujemy lukier. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas, by nie wysychał w miseczce.
- Przestygnięte babeczki polewamy gęstym lukrem, tak by delikatnie spłynął po ciastkach. Nie pokrywamy ciastek całkowicie.
- Na jeszcze mokrym lukrze układamy ozdoby z masy cukrowej – jeśli są jeszcze miękkie pozwalamy im dopasować się do kształtu babeczek.
- Jeśli chcemy dodatkowo urozmaicić babeczki, lukier możemy dodatkowo przed polaniem ciastek zabarwić na dowolny kolor.
- Gdy lukier zastygnie, możemy posypać ciastka dodatkowo odrobiną cukru pudru.