Babeczki świąteczne - rozkosz dla oka i dla podniebienia. Jak przygotować i ozdobić?

2021-03-29
Babeczki świąteczne
Autor: Archiwum Babeczki świąteczne - ładnie udekorowane zawsze doskonale prezentują się na świątecznym stole.
średni
40 min
4

Świąteczne babeczki to przysmak, który jest nie tylko smaczny, ale także bardzo estetyczny. Jak przygotować i udekorować te bożonarodzeniowe cuda?

SKŁADNIKI

  • Składniki na babeczki:
  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 100 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)
  •  
  • Składniki na dekoracje:
  •  
  • barwniki spożywcze zielony i czerwony
  • 2 opakowania gotowego lukru
  • 1 aromat waniliowy
  • gotowa masa cukrowa
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Metalowe foremki do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami.
  • W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, mąkę kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
  • Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
  • Wraz z jajkami margarynę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką.
  • Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
  • Gdy babeczki rosną w piekarniku przygotowujemy dekoracje. Masę cukrową barwimy barwnikami (powoli dodając je do masy i zagniatając jak ciasto lub plastelinę). Jeśli kolor jest za jasny dodajemy więcej barwnika. Czynność powtarzamy, aż do uzyskania pożądanego koloru.
  • Blat stołu delikatnie posypujemy cukrem pudrem i za pomocą wałka rozwałkowujemy masę na grubość ok. 2 mm (im masa będzie cieńsza tym szybciej stwardnieje i będzie można gotowe dekoracje układać na ciastkach).
  • Z masy cukrowej za pomocą odpowiedniej foremki wycinamy listki ostrokrzewu. Każda "gałązka" składa się z 3 listków. Sklejamy je ze sobą tak, by lekko na siebie nachodziły - dociskając. Jeśli masa się nie skleja można posmarować ją odrobiną wody. W miejscu sklejenia przyklejamy kulki z czerwonej masy – nakłuwamy je u góry by osiągnąć efekt "owocu ostrokrzewu". Gotowe dekoracje odkładamy na bok.
  • Przygotowujemy lukier. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas, by nie wysychał w miseczce.
  • Przestygnięte babeczki polewamy gęstym lukrem, tak by delikatnie spłynął po ciastkach. Nie pokrywamy ciastek całkowicie.
  • Na jeszcze mokrym lukrze układamy ozdoby z masy cukrowej – jeśli są jeszcze miękkie pozwalamy im dopasować się do kształtu babeczek.
  • Jeśli chcemy dodatkowo urozmaicić babeczki, lukier możemy dodatkowo przed polaniem ciastek zabarwić na dowolny kolor.
  • Gdy lukier zastygnie, możemy posypać ciastka dodatkowo odrobiną cukru pudru.