Babeczki świąteczne - rozkosz dla oka i dla podniebienia. Jak przygotować i ozdobić?
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Świąteczne babeczki to przysmak, który jest nie tylko smaczny, ale także bardzo estetyczny. Jak przygotować i udekorować te bożonarodzeniowe cuda?
SKŁADNIKI
- Składniki na babeczki:
 - 100 g margaryny
 - 200 g mąki
 - 50 g mąki kukurydzianej
 - 50 g kakao
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 150 g brązowego cukru
 - 2 duże jajka
 - 100 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)
 - Składniki na dekoracje:
 - barwniki spożywcze zielony i czerwony
 - 2 opakowania gotowego lukru
 - 1 aromat waniliowy
 - gotowa masa cukrowa
 - cukier puder do posypania
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
 - Metalowe foremki do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami.
 - W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, mąkę kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
 - Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy i mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
 - Wraz z jajkami margarynę przelewamy do suchych składników i mieszamy łyżką.
 - Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
 - Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek.
 - Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.
 - Gdy babeczki rosną w piekarniku przygotowujemy dekoracje. Masę cukrową barwimy barwnikami (powoli dodając je do masy i zagniatając jak ciasto lub plastelinę). Jeśli kolor jest za jasny dodajemy więcej barwnika. Czynność powtarzamy, aż do uzyskania pożądanego koloru.
 - Blat stołu delikatnie posypujemy cukrem pudrem i za pomocą wałka rozwałkowujemy masę na grubość ok. 2 mm (im masa będzie cieńsza tym szybciej stwardnieje i będzie można gotowe dekoracje układać na ciastkach).
 - Z masy cukrowej za pomocą odpowiedniej foremki wycinamy listki ostrokrzewu. Każda "gałązka" składa się z 3 listków. Sklejamy je ze sobą tak, by lekko na siebie nachodziły - dociskając. Jeśli masa się nie skleja można posmarować ją odrobiną wody. W miejscu sklejenia przyklejamy kulki z czerwonej masy – nakłuwamy je u góry by osiągnąć efekt "owocu ostrokrzewu". Gotowe dekoracje odkładamy na bok.
 - Przygotowujemy lukier. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas, by nie wysychał w miseczce.
 - Przestygnięte babeczki polewamy gęstym lukrem, tak by delikatnie spłynął po ciastkach. Nie pokrywamy ciastek całkowicie.
 - Na jeszcze mokrym lukrze układamy ozdoby z masy cukrowej – jeśli są jeszcze miękkie pozwalamy im dopasować się do kształtu babeczek.
 - Jeśli chcemy dodatkowo urozmaicić babeczki, lukier możemy dodatkowo przed polaniem ciastek zabarwić na dowolny kolor.
 - Gdy lukier zastygnie, możemy posypać ciastka dodatkowo odrobiną cukru pudru.