Babeczki na Boże Narodzenie
Mufinki, czyli babeczki to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych świątecznych ciast pieczonych na Boże Narodzenie. To też wielkie pole do kulinarnego popisu, bo prosty przepis bazowy można dowolnie modyfikować, zmieniając smak ciasta lub kremu, np. na czekoladowy (dodając kakao) lub cytrynowy (ze startą skórką tego owoca). Tak udekorowane babeczki prezentują się bardzo efektownie. Do pieczenia polecamy papierowe foremki, tzw. papilotki, w których podasz je na świąteczny stół.
Świąteczne babeczki można dekorować cukrowymi perełkami, bałwankami, choinkami, prezencikami (do kupienia w delikatesach). Do kolorowania i dekorowania masy oprócz posypek i barwników nadają się też kandyzowane owoce.
Pamiętaj, żeby masło na krem miało temperaturę pokojową - nie zważy się przy miksowaniu z resztą składników. Nakładaj krem dopiero, gdy babeczki dobrze ostygną.
SKŁADNIKI
- CIASTO (na 12 sztuk):
- 1 ½ szklanki masła
- 2 ½ szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 cukier waniliowy)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka 3,2%
- ¾ szklanki mielonych migdałów
- KREM MARCEPANOWY:
- 200 g marcepanu
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- CIASTO: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko. Delikatnie mieszamy, dorzucając na koniec migdały. Rozlewamy do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Pieczemy ok. 18 min w temp. 180˚C.
- KREM: Masło na krem ucieramy na gładko z cukrem pudrem. Dodajemy marcepan i ucieramy dalej, aż masa będzie jednolita. Jeśli jest za gęsta, dolewamy śmietany. By zmienić kolor masy, dodajmy trochę barwnika spożywczego.