Aromatyczne babeczki z otrębami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Babeczki z otrębami
Autor: Heidi Murkoff Babeczki z otrębami to zdrowa przekąska, która wspomaga pracę układu pokarmowego
łatwy
35 min
4

Bogate w błonnik babeczki z otrębami to jeden z deserów uwielbianych przez Amerykanki. Babeczki pomagają walczyć z zaparciami, a ponadto działają oczyszczająco na jelita. Poza tym są naprawdę smaczne! Sprawdź nasz przepis na pyszne babeczki z otrębami.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 szklanki posiekanych prażonych orzechów (np. włoskich, pekan)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki skondensowanego soku z białych winogron
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 duże jaja
  • 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki aromatu z wanilii
  • 1/2 szklanki rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednej misce dokładnie wymieszaj mąkę z otrębami, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, cynamonem, orzechami, proszkiem do pieczenia i sodą.
  • W drugiej misce lekko ubij jajka i wymieszaj je z sokiem z winogron, maślanką, olejem i wanilią.
  • Zawartość obu misek ostrożnie połącz, tak aby składniki się zespoliły.
  • Dodaj opłukane i odsączone rodzynki, przemieszaj.
  • Łyżką nakładaj ciasto do foremek.
  • Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
  • Powinny się piec około 20 minut.