Aromatyczne babeczki z otrębami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Bogate w błonnik babeczki z otrębami to jeden z deserów uwielbianych przez Amerykanki. Babeczki pomagają walczyć z zaparciami, a ponadto działają oczyszczająco na jelita. Poza tym są naprawdę smaczne! Sprawdź nasz przepis na pyszne babeczki z otrębami.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/2 szklanki posiekanych prażonych orzechów (np. włoskich, pekan)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki skondensowanego soku z białych winogron
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 2 duże jaja
- 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki aromatu z wanilii
- 1/2 szklanki rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednej misce dokładnie wymieszaj mąkę z otrębami, płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, cynamonem, orzechami, proszkiem do pieczenia i sodą.
- W drugiej misce lekko ubij jajka i wymieszaj je z sokiem z winogron, maślanką, olejem i wanilią.
- Zawartość obu misek ostrożnie połącz, tak aby składniki się zespoliły.
- Dodaj opłukane i odsączone rodzynki, przemieszaj.
- Łyżką nakładaj ciasto do foremek.
- Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
- Powinny się piec około 20 minut.