Angielskie babeczki na święta

2021-03-29
Magdalena Czerwińska-Strzelczyk
Angielskie babeczki
Autor: materiały prasowe
średni
45 min
4

Babeczki z kruchego ciasta posypane cukrem pudrem wprowadzą nas w świąteczny nastrój. Takie świąteczne ciasteczka mogą być miłym prezentem pod choinkę, wystarczy je zapakować w ładne pudełko.

SKŁADNIKI

  • KRUCHE CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 50 dag masła
  • 1 i ½ szkl. cukru pudru, cukier waniliowy
  • 4 żółtka, 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • FARSZ MINCEMEAT:
  • 50 g brązowego cukru
  • 60 ml słodkiego czerwonego wina
  • po łyżeczce cynamonu i imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 75 g koryntek
  • 75 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • otarta skórka i sok z klementynki
  • 25 ml rumu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • BABECZKI: składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić (przez minimum pół godziny) w lodówce.
  • Po wyjęciu rozwałkować je na placki i wylepiać nim nasmarowane masłem foremki do babeczek. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
  • FARSZ: cukier z winem rozpuścić na małym ogniu, mieszając. Wrzucić żurawinę, wymieszać, następnie dodać cynamon, imbir, goździki, skórkę i sok z klementynki.
  • Od momentu wrzenia gotować 20 minut, po czym zdjąć z ognia i lekko schłodzić. Dodać rum, wanilię, miód i dokładnie wymieszać. Przechowywać, do 2 tygodni, w lodówce.
  • Nakładać farsz do babeczek; na wierzch można położyć kółko kruchego ciasta z wyciętym wzorem, np. gwiazdką, i zapiec w 180°C w piekarniku, aż się zarumieni. Posypać cukrem pudrem.
Magdalena Czerwińska-Strzelczyk