Angielskie babeczki na święta
2021-03-29
średni
45 min
4
Babeczki z kruchego ciasta posypane cukrem pudrem wprowadzą nas w świąteczny nastrój. Takie świąteczne ciasteczka mogą być miłym prezentem pod choinkę, wystarczy je zapakować w ładne pudełko.
SKŁADNIKI
- KRUCHE CIASTO:
- 1 kg mąki
- 50 dag masła
- 1 i ½ szkl. cukru pudru, cukier waniliowy
- 4 żółtka, 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- FARSZ MINCEMEAT:
- 50 g brązowego cukru
- 60 ml słodkiego czerwonego wina
- po łyżeczce cynamonu i imbiru
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- 75 g koryntek
- 75 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- otarta skórka i sok z klementynki
- 25 ml rumu
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- BABECZKI: składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić (przez minimum pół godziny) w lodówce.
- Po wyjęciu rozwałkować je na placki i wylepiać nim nasmarowane masłem foremki do babeczek. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.
- FARSZ: cukier z winem rozpuścić na małym ogniu, mieszając. Wrzucić żurawinę, wymieszać, następnie dodać cynamon, imbir, goździki, skórkę i sok z klementynki.
- Od momentu wrzenia gotować 20 minut, po czym zdjąć z ognia i lekko schłodzić. Dodać rum, wanilię, miód i dokładnie wymieszać. Przechowywać, do 2 tygodni, w lodówce.
- Nakładać farsz do babeczek; na wierzch można położyć kółko kruchego ciasta z wyciętym wzorem, np. gwiazdką, i zapiec w 180°C w piekarniku, aż się zarumieni. Posypać cukrem pudrem.