Andrzejki: przepis na pyszne makaroniki z płatków owsianych

Zamiast ciasta proponujemy przygotować na andrzejki pyszne makaroniki owsiane z kremem. Delikatne ciasteczka z płatków owsianych będą wyjątkową przekąską, za którą goście wprost oszaleją! Sprawdź, jak zrobić lekkie i kruche makaroniki. Oto przepis na makaroniki z płatków owsianych.
250 g płatków owsianych
pół szklanki maki
100 g masła
2 jajka
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy
sól
odrobina cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z płatków owsianych odsiewamy mąkę.
Płatki wrzucamy na patelnię i przez chwile prażymy na sucho. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy do zrumienienia. Posypujemy cukrem i ostrożnie smażymy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli, rozbełtane jajka, olejek migdałowy i cukier waniliowy. Całość mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę makaronikową kładziemy na blachę łyżką.
Makaroniki pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Makaroniki można przekładać kremem albo dżemem.