Zmiksuj 6 składników i upiecz. Ta szybka babka zawsze się udaje

babka na mleku skondensowanym
Autor: Shutterstock Zapomnij o kawie. Z tym składnikiem upieczesz szybką i pyszną babkę.
łatwy
10 min
8

Pyszna domowa babka to ciasto, które oczaruje nie tylko smakiem. Jej przygotowanie jest banalnie proste i ekspresowe. Aby upiec to wyborne ciasto na deser, wystarczy zmiksować sześć popularnych składników, przelać do formy i wstawić do piekarnika. Sekretem tej smakowitej babki jest jeden nieoczywisty składnik, który zwykle dodaje się do kawy. Zobaczcie, co to takiego i poznajcie sprawdzony przepis na doskonałą babkę.

Z czego upiec szybką babkę?

W tym prostym przepisie na domową babkę wykorzystuje się tylko sześć produktów. Wszystkie składniki bez problemu można kupić w jednym większym sklepie. Są dostępne bez względu na porę roku. Na liście znalazł się jeden produkt, który odpowiada za wyborny smak tego domowego ciasta. Sekretem tej babki jest mleko skondensowane. Dzięki niemu babka ma przyjemną konsystencję i jest w sam raz słodka.

Co więc jest potrzebne, aby upiec pyszną i szybką babkę? Te składniki są niezbędne:

  • mąka pszenna
  • mleko skondensowane
  • masło
  • jajka
  • cukier z wanilią
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić szybką babkę na mleku skondensowanym?

Przepis na wyśmienitą babkę przygotowaną na bazie mleka skondensowanego jest nie tylko łatwy. Ciasto robi się błyskawicznie i jest gotowe w nie więcej niż 10 minut. Czas pieczenia wynosi około 50 minut, więc pysznej babki z dodatkiem mleka skondensowanego można spróbować już po godzinie.

Jak więc piecze się babkę na mleku skondensowany? Przepis na to ekspresowe domowe ciasto został podzielony na poszczególne kroki. Dzięki temu przygotowanie ciasta jest tak łatwe i szybkie.

  • 1. krok – zmiksowanie mleka skondensowanego z masłem i cukrem z wanilią, a następnie z jajkami
  • 2. krok – wymieszanie składników z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie babki w piekarniku

Jak podawać babkę na mleku skondensowanych?

Rozpływająca się w ustach babka, w której jednym z głównych składników jest mleko skondensowane, to propozycja na pyszny deser. To uniwersalne ciasto na każdą okazję. Świetnie smakuje przez cały rok, więc można je piec na okrągło. Babka na mleku skondensowanych to wyśmienity dodatek do kawy lub herbaty. Gotowe i ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem cytrynowym. Przepis na przepyszną babkę na mleku skondensowanym warto zapisać, ponieważ często będzie się do niego wracać.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać mleko skondensowane. Wsypać cukier z wanilią i dodać masło. Zmiksować na jednolitą masę.
  • Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser.
Babka jaglana malinowa
Anna Szulc-Górska
więcej