Zamiast pszennej, biorę orkiszową. Ciasto z tej mąki zawsze się udaje i smakuje wybornie

Dieta wegetariańska
Jakie ciasto można zrobić z mąki orkiszowej? Wśród wielu przepisów na słodkie wypieki znajduje się sprawdzona receptura na pyszne i aromatyczne ciasto z orkiszu, która zasługuje na szczególne wyróżnienie. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe i ekspresowe. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na pełne smaku ciasto z mąki orkiszowej.
Czy mąka orkiszowa nadaje się do ciast?
Mąka orkiszowa to świetny i zdrowszy zamiennik mąki pszennej. Ceniona jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale i wartości odżywcze. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, białko i minerały, takie jak magnez, żelazo i cynk. Idealnie nadaje się do ciast i innych słodkich wypieków. Ciasta z mąki orkiszowej zyskują charakterystyczny lekko orzechowy smak i dłużej zachowują świeżość. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis na domowe ciasto z mąki orkiszowej.
Jak zrobić ciasto z mąki orkiszowej?
Przepis na wyborne ciasto z mąki orkiszowej nie jest trudny. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i wstawić do piekarnika, który wykona resztę pracy. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ ciasto upieczone według niego ma obłędny smak i zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Jak więc upiec znakomite domowe ciasto przygotowane z mąki orkiszowej? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Po godzinie ciasto jest gotowe.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem
- 3. krok – połączenie składników suchych z ubitymi jajkami
- 4. krok – przelanie ciasta z mąki orkiszowej do formy i upieczenie go w piekarniku
Jak podawać ciasto z mąki orkiszowej?
Pyszne i wilgotne ciasto z mąki orkiszowej warto udekorować, aby prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie. Ciasto pysznie smakuje z takimi dodatkami jak:
- krem z serka mascarpone
- cukier puder
- lukier cytrynowy
- starta gorzka czekolada
- świeże sezonowe owoce
SKŁADNIKI
- 250 g mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę orkiszową wymieszać z posiekaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.
- Jajka utrzeć z cukrem na puch.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać do połączenia.
- Wlać olej i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Udekorować lukrem, cukrem pudrem lub kremem.
- Podawać na deser.