Zamiast pszennej, biorę orkiszową. Ciasto z tej mąki zawsze się udaje i smakuje wybornie

ciasto z mąki orkiszowej
Autor: Shutterstock Z mąki orkiszowej upieczesz pyszne domowe ciasto. Zawsze znika do ostatniego okruszka.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Jakie ciasto można zrobić z mąki orkiszowej? Wśród wielu przepisów na słodkie wypieki znajduje się sprawdzona receptura na pyszne i aromatyczne ciasto z orkiszu, która zasługuje na szczególne wyróżnienie. Jego przygotowanie jest banalnie łatwe i ekspresowe. Przekonajcie się sami i sprawdźcie prosty przepis na pełne smaku ciasto z mąki orkiszowej.

Czy mąka orkiszowa nadaje się do ciast?

Mąka orkiszowa to świetny i zdrowszy zamiennik mąki pszennej. Ceniona jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale i wartości odżywcze. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, białko i minerały, takie jak magnez, żelazo i cynk. Idealnie nadaje się do ciast i innych słodkich wypieków. Ciasta z mąki orkiszowej zyskują charakterystyczny lekko orzechowy smak i dłużej zachowują świeżość. Najlepiej się o tym przekonać, wybierając ten prosty przepis na domowe ciasto z mąki orkiszowej.

Jak zrobić ciasto z mąki orkiszowej?

Przepis na wyborne ciasto z mąki orkiszowej nie jest trudny. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i wstawić do piekarnika, który wykona resztę pracy. Warto skorzystać z tego przepisu, ponieważ ciasto upieczone według niego ma obłędny smak i zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Jak więc upiec znakomite domowe ciasto przygotowane z mąki orkiszowej? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Po godzinie ciasto jest gotowe.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – ubicie jajek z cukrem
  • 3. krok – połączenie składników suchych z ubitymi jajkami
  • 4. krok – przelanie ciasta z mąki orkiszowej do formy i upieczenie go w piekarniku

Jak podawać ciasto z mąki orkiszowej?

Pyszne i wilgotne ciasto z mąki orkiszowej warto udekorować, aby prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie. Ciasto pysznie smakuje z takimi dodatkami jak:

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę orkiszową wymieszać z posiekaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią.
  • Jajka utrzeć z cukrem na puch.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać do połączenia.
  • Wlać olej i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Udekorować lukrem, cukrem pudrem lub kremem.
  • Podawać na deser.
Jak mąka do czego?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej