Od kiedy znam ten przepis, krem do ciast robię z tych 2 składników. Jest lekki i idealnie słodki

krem z mascarpone i jogurtu greckiego
Autor: Shutterstock Mascarpone zmiksuj z jogurtem grecki. To najlepszy i lekki jak chmurka krem do ciast i tortów.
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Najlepszym uzupełnieniem domowych wypieków i słodkości bez pieczenia są kremy. Na szczególną uwagę zasługuje lekki krem z serka mascarpone i jogurtu greckiego. To wyborny dodatek, który pasuje do wielu ciast, wzbogaca desery bez pieczenia i sprawdza się w tortach. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyborny krem z mascarpone i jogurtu greckiego.

Co zamiast śmietany do kremu z mascarpone?

Kremy przygotowane z serka mascarpone i śmietany kremówki są pyszne, ale i ciężkie. Dlatego tłustą śmietankę można zastąpić innym produktem. Z mascarpone idealnie łączy się jogurt grecki. To popularny i lubiany produkt mleczny, który ma szerokie zastosowanie w przepisach kulinarnych. Stanowi zdrową przekąskę między posiłkami. Można przygotować z niego sos do sałatki, zabielić zupę i wykorzystać do zrobienia pysznego deseru. Sprawdzi się też jako składnik pysznego domowego kremu do ciasta.

Czy można połączyć mascarpone z jogurtem greckim?

Odpowiedź na to pytanie kryje się w tym przepisie. Włoski serek mascarpone można połączyć z jogurtem greckim. Z tych dwóch składników powstaje wyborny i jedwabisty krem, który świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i tortów. Jest o wiele lżejszy niż ten z tłustą śmietanką. Nie rozwarstwia się i ma aksamitną konsystencję.

Jak zrobić krem z jogurtu i mascarpone?

Przepis na wyśmienity krem z serka mascarpone i jogurtu greckiego nie jest skomplikowany. To łatwa receptura na wyborny dodatek do ciast i tortów. Krem zachwyci idealnie słodkim smakiem i lekką jak chmurka konsystencją. Dzięki dodatkowi żelatyny krem nie rozwarstwia się, a ciasta z jego dodatkiem zachowują swój kształt.

Jak zrobić krem z serka mascarpone bez śmietany? Pyszny domowy krem z mascarpone i jogurtu greckiego jest łatwy i szybki. Po przygotowaniu warto schłodzić go w lodówce, a następnie wykorzystać do przełożenia ciasta lub tortu. To również wyborne uzupełnienie domowych deserów bez pieczenia.

  • 1. krok – zalanie żelatyny wrzątkiem
  • 2. krok – ubicie mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem
  • 3. krok – wlanie żelatyny i zmiksowanie z kremem
  • 4. krok – schłodzenie kremu z mascarpone i jogurtu greckiego w lodówce

SKŁADNIKI

  • 350 łyżki schłodzonego jogurtu greckiego
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 20 g żelatyny + 5 łyżek wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę zalać wrzątkiem. Wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do misy miksera przełożyć serek mascarpone i jogurt grecki. Wsypać cukier puder. Ubić, aż składniki się połączą.
  • Pod koniec ubijania wlać ostudzoną żelatynę. Miksować do połączenia składników.
  • Gotowy krem wstawić do lodówki, aby stężał.
  • Wykorzystać do ciast przekładanych, tortów i deserów.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej