Od kiedy znam ten przepis, krem do ciast robię z tych 2 składników. Jest lekki i idealnie słodki
Dieta bezglutenowa
Najlepszym uzupełnieniem domowych wypieków i słodkości bez pieczenia są kremy. Na szczególną uwagę zasługuje lekki krem z serka mascarpone i jogurtu greckiego. To wyborny dodatek, który pasuje do wielu ciast, wzbogaca desery bez pieczenia i sprawdza się w tortach. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyborny krem z mascarpone i jogurtu greckiego.
Co zamiast śmietany do kremu z mascarpone?
Kremy przygotowane z serka mascarpone i śmietany kremówki są pyszne, ale i ciężkie. Dlatego tłustą śmietankę można zastąpić innym produktem. Z mascarpone idealnie łączy się jogurt grecki. To popularny i lubiany produkt mleczny, który ma szerokie zastosowanie w przepisach kulinarnych. Stanowi zdrową przekąskę między posiłkami. Można przygotować z niego sos do sałatki, zabielić zupę i wykorzystać do zrobienia pysznego deseru. Sprawdzi się też jako składnik pysznego domowego kremu do ciasta.
Czy można połączyć mascarpone z jogurtem greckim?
Odpowiedź na to pytanie kryje się w tym przepisie. Włoski serek mascarpone można połączyć z jogurtem greckim. Z tych dwóch składników powstaje wyborny i jedwabisty krem, który świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i tortów. Jest o wiele lżejszy niż ten z tłustą śmietanką. Nie rozwarstwia się i ma aksamitną konsystencję.
Jak zrobić krem z jogurtu i mascarpone?
Przepis na wyśmienity krem z serka mascarpone i jogurtu greckiego nie jest skomplikowany. To łatwa receptura na wyborny dodatek do ciast i tortów. Krem zachwyci idealnie słodkim smakiem i lekką jak chmurka konsystencją. Dzięki dodatkowi żelatyny krem nie rozwarstwia się, a ciasta z jego dodatkiem zachowują swój kształt.
Jak zrobić krem z serka mascarpone bez śmietany? Pyszny domowy krem z mascarpone i jogurtu greckiego jest łatwy i szybki. Po przygotowaniu warto schłodzić go w lodówce, a następnie wykorzystać do przełożenia ciasta lub tortu. To również wyborne uzupełnienie domowych deserów bez pieczenia.
- 1. krok – zalanie żelatyny wrzątkiem
- 2. krok – ubicie mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem
- 3. krok – wlanie żelatyny i zmiksowanie z kremem
- 4. krok – schłodzenie kremu z mascarpone i jogurtu greckiego w lodówce
SKŁADNIKI
- 350 łyżki schłodzonego jogurtu greckiego
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 20 g żelatyny + 5 łyżek wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę zalać wrzątkiem. Wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
- Do misy miksera przełożyć serek mascarpone i jogurt grecki. Wsypać cukier puder. Ubić, aż składniki się połączą.
- Pod koniec ubijania wlać ostudzoną żelatynę. Miksować do połączenia składników.
- Gotowy krem wstawić do lodówki, aby stężał.
- Wykorzystać do ciast przekładanych, tortów i deserów.