Wyśmienite ciasto warstwowe. Najłatwiejszy na świecie przepis bez pieczenia

ciasto warstwowe bez pieczenia
Autor: Shutterstock Przepyszne warstwowe ciasto bez pieczenia to połączenie herbatników z waniliowym kremem.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Jakie ciasto można zrobić bez piekarnika? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tym sprawdzonym przepisie. Pyszne i rozpływające się w ustach warstwowe ciasto bez pieczenia zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. To doskonałe połączenie herbatników i aksamitnego waniliowego kremu. Przepis jest banalny i ciasto bez pieczenia uda się już za pierwszym razem. Oto najłatwiejszy przepis na wyśmienite ciasto warstwowe bez pieczenia.

Warstwowe ciasto bez pieczenia – składniki

Aby przygotować to wyborne ciasto, którego nie trzeba piec, wykorzystuje się popularne i łatwo dostępne składniki. W sumie potrzebnych jest osiem produktów. Można je kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku. Głównym składnikiem są herbatniki, które przełożone są pysznym kremem z waniliową nutą.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić to wyborne domowe ciasto warstwowe bez piekarnika? Te produkty są niezbędne:

Jak zrobić warstwowe ciasto bez pieczenia?

Przepis na pyszne domowe ciasto składające się z warstw herbatników przełożonych waniliowym kremem nie jest trudny. Deser prezentuje się wyjątkowo apetycznie i aż trudno uwierzyć, że można je zrobić tak łatwo i szybko. Na spróbowanie tego słodkiego przysmaku trzeba jednak poczekać. Po przygotowaniu warstwowe ciasto należy wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Jak więc zrobić pyszne warstwowe ciasto z herbatników i kremu? Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Przygotowanie tego wyśmienitego deseru to sama przyjemność.

  • 1. krok – przygotowanie kremu waniliowego
  • 2. krok – ułożenie w formie warstw z herbatników i kremu
  • 3. krok – udekorowanie warstwowego ciasta bez pieczenia i schłodzenie go w lodówce

Jak podawać warstwowe ciasto bez pieczenia?

Idealnie słodkie ciasto warstwowe niewymagające pieczenia to uniwersalny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Składniki są w sklepach przez cały rok, przygotowanie jest łatwe i szybkie, więc można je robić przez cały rok. Świetnie smakuje w upalne dni po schłodzeniu. Z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy. Warstwowe ciasto bez pieczenia można zrobić z okazji różnych świąt i na rodzinne uroczystości.

Ciasto warstwowe, którego nie trzeba piec, warto udekorować, aby prezentowało się jeszcze bardziej efektownie. Wierzch posypuje się pokruszonymi herbatnikami, ale równie dobre będzie udekorowane płatkami migdałowymi. Warstwowe ciasto można oprószyć kakao i ozdobić listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 600 g herbatników (3 x 200 g)

  • krem:
  • 700 ml mleka
  • 250 g śmietany 18%
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z cukrem, śmietaną i ekstraktem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Miksować, aż składniki się połączą.
  • Mleko przelać do rondelka i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagotować i delikatnie wlać masę jajeczną. Wymieszać i gotować kilka minut. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników (kilka odłożyć do dekoracji) i równomiernie wylać 1/4 kremu. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wylać 1/4 kremu. Ułożyć trzecią warstwę herbatników i wylać 1/4 kremu. Przykryć herbatnikami i równomiernie wylać pozostały krem.
  • Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami lub płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Anna Szulc-Górska
więcej