Włoski świąteczny klasyk w mini wersji. Te muffinki podbijają serca
Ciekawa wariacja włoskiej klasyki. Ta babka przygotowywana jest na najróżniejsze okazji, a my tym razem przygotujemy ją w poręcznym i gotowym do zjedzenia formacie. Muffinki panettone to idealna słodka opcja zarówno od święta, jak i na co dzień. Wypróbuj tego przepisu!
i
Dieta wegetariańska
Świąteczny klasyk w mini wersji. Wypróbuj sam!
Świąteczne panettone w miniaturowej wersji? To pomysł, który zachwyci każdego. W szczególności, że jest ono znacząco prostsze do przygotowania niż tradycyjna wersja. Klasyczne ciasto wymaga kilka etapów wyrastania, cierpliwości i odpowiedniego typu mąki. Nasze babeczki są znacznie mniej kapryśne.
Ich sekretem są cytrusy. To właśnie one nadają im tego niesamowitego smaku. Nasze muffinki nie są po prostu słodkie. One już po zapachu przywodzą nam na myśl świąteczne dni, ciepło i świeżość - idealne połączenie, by zrobić klimat w Boże Narodzenie.
Muffinki wychodzą puszyste i mięciutkie, ale przy okazji nie są zbyt zbite i suche. To idealny pomysł na prosty świąteczny przysmak, który genialnie będzie wyglądał koło pierników i serników. A przy okazji zbytnio się nie narobimy.
A jeśli chcemy możemy je dodatkowo personalizować! Bez problemu przygotujemy panettone pistacjowe czy czekoladowe - baza jest ta sama. Personalizujemy wyłącznie dodatki. To naprawdę idealny sposób na ciekawy słodki dodatek.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- Dodatki:
- 1/2 szklanki rodzynek (namoczonych 10 min w gorącej wodzie lub rumie)
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórki cytrusów.
- W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka, mleko, olej, wanilię, miód i ekstrakt pomarańczowy.
- Dolewamy mokre składniki do suchych i chwilę mieszamy.
- Dodajemy bakalie i mieszamy.
- Masę przelewamy do foremek.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.