Wilgotny i pyszny czekoladowy PORZECZKOWIEC z kremem śmietankowym
2022-07-06

łatwy
50 min
12
Porzeczkowiec to bardzo smaczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Mocno czekoladowy placek przełożony delikatnym kremem śmietankowym i wyrazistym dżemem z czarnej porzeczki smakuje znakomicie, a wykończony galaretką z owoców leśnych nabiera pięknego wyglądu.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- Masa serowa:
- 2 kostki białego sera
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 kostka masła
- Bita śmietana:
- 2 małe śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania fixu do śmietany
- Oraz:
- 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu wymieszać olej wodę, 1 szklankę cukru i kakao, podgrzewać na niedużym ogniu do połączenia składników, zdjąć z ognia wystudzić.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać cienkim strumieniem wystudzoną masę kakaową, a następnie mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 50 min do suchego patyczka. Wystudzić.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do wystygnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem na jasną masę dodać ser i miksować do połączenia składników.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
- Ciasto czekoladowe przekroić na 2 blaty. Spodni blat posmarować dżemem i wyłożyć na niego krem serowy.
- Na krem położyć drugi blat ciasta, ponownie posmarować dżemem i przykryć bitą śmietaną.
- Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę. Ciasto udekorować wedle uznania i wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie