Wilgotny i pyszny czekoladowy PORZECZKOWIEC z kremem śmietankowym

Porzeczkowiec
Autor: Shutterstock Porzeczkowiec to pyszne i bardzo kuszące ciasto.
łatwy
50 min
12

Porzeczkowiec to bardzo smaczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Mocno czekoladowy placek przełożony delikatnym kremem śmietankowym i wyrazistym dżemem z czarnej porzeczki smakuje znakomicie, a wykończony galaretką z owoców leśnych nabiera pięknego wyglądu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 2 kostki białego sera
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • Bita śmietana:
  • 2 małe śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • Oraz:
  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 galaretki jagodowe lub owoce leśne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu wymieszać olej wodę, 1 szklankę cukru i kakao, podgrzewać na niedużym ogniu do połączenia składników, zdjąć z ognia wystudzić.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać cienkim strumieniem wystudzoną masę kakaową, a następnie mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 50 min do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do wystygnięcia.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasną masę dodać ser i miksować do połączenia składników.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
  • Ciasto czekoladowe przekroić na 2 blaty. Spodni blat posmarować dżemem i wyłożyć na niego krem serowy.
  • Na krem położyć drugi blat ciasta, ponownie posmarować dżemem i przykryć bitą śmietaną.
  • Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę. Ciasto udekorować wedle uznania i wstawić do lodówki do stężenia.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Galeria: 12 super przepisów na ciasta bez pieczenia

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej