Wielkanocny tort - zajączek
2023-03-27
średni
120 min
4
Jak zrobić smaczny i oryginalny tort wielkanocny w kształcie zajączka? Wymaga to nieco zachodu, ale naprawdę warto. Dzieci będą na pewno zachwycone. Dorośli również, bo tort jest bardzo smaczny.
SKŁADNIKI
- Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt ciemny:
- 6 jajek
- lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka kakao
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Karmelowa bita śmietana:
- 100 g cukru
- 500 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- Budyń jabłkowy:
- 2 jabłka
- 250 ml soku jabłkowego
- 100g cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- Krem z mascarpone:
- 250g serka mascarpone
- 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100g migdałów w płatkach
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- ok. 2 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijaj, dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
- W międzyczasie dodaj wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach, miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
- Gotowe ciasto przełóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku.
- W ten sam sposób przygotuj ciemny biszkopt.
- Przygotuj karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizuj na patelni. W międzyczasie podgrzej mocno śmietanę. Śmietanę dodaj do karmelu i mieszaj tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wstaw śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
- Przygotuj budyń jabłkowy. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Odlej trochę soku jabłkowego i wymieszaj go z budyniem. W garnku wymieszaj cukier, resztę soku jabłkowego i sok z połowy cytryny. Zagotuj. Dodaj wymieszany z sokiem budyń i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstaw z palnika i dodaj jabłka.
- Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułóż na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłóż na biszkopt. Pozostaw do ostygnięcia. Karmelową śmietanę ubij mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłóż na zimny budyń jabłkowy i przykryj drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłóż resztę bitej śmietany i przykryj trzecim krążkiem.
- Przygotuj krem z mascarpone. Masło roztop na patelni. Dodaj cukier i płatki migdałowe. Smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Mascarpone i śmietanę zmiksuj razem na puszystą masę. Wmieszaj delikatnie zimne migdały.
- Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przetnij na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełóż kremem z mascarpone.
- 500 ml śmietany ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukru. Tort posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?