Wielkanocny mazurek ananasowy [GALERIA]

2021-03-02
Wielkanocny mazurek ananasowy dekoracja
Autor: Shutterstock Mazurek ananasowy w kształcie jajka suto pokryty lukrem
łatwy
40 min
4

Wielkanocny mazurek ananasowy to ciekawa propozycja na świąteczne ciasto. Kruchy spód i bajeczna masa jabłkowo-ananasowa tworzą niezapomniany duet. Wypróbuj ten przepis!

Składniki

Ciasto:

15 dag mąki

10 dag margaryny

3 dag cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

 

Masa:

10 dag cukru

3 kwaskowe jabłka

1/2 torebki płatków migdałowych

cukier waniliowy

sok z połowy cytryny

mała puszka kostek ananasa lub pół puszki krążków

 

Lukier:

20 dag cukru pudru

sok z cytryny

kieliszek araku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i dokładnie zagnieść ciasto. Rozwałkowany placek ułożyć w natłuszczonej formie. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C.

Obrane jabłka utrzeć na tarce, dodać cukier i sok z cytryny. Dolać trzy łyżki zalewy ananasa i cukier waniliowy. Całość przesmażyć na małym ogniu. Do masy dodać kostki ananasa.

Na upieczone ciasto nałożyć jabłeczno-ananasową masę. posypać płatkami migdałów.

Utrzeć cukier z sokiem i arakiem na gładki lukier. Lukrem polać mazurka, mocne wrażenia gwarantowane. Smaczne i piękne niech będą Święta Wielkanocne!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: