Wielkanocny mazurek ananasowy [GALERIA]

Wielkanocny mazurek ananasowy to ciekawa propozycja na świąteczne ciasto. Kruchy spód i bajeczna masa jabłkowo-ananasowa tworzą niezapomniany duet. Wypróbuj ten przepis!
Ciasto:
15 dag mąki
10 dag margaryny
3 dag cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Masa:
10 dag cukru
3 kwaskowe jabłka
1/2 torebki płatków migdałowych
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
mała puszka kostek ananasa lub pół puszki krążków
Lukier:
20 dag cukru pudru
sok z cytryny
kieliszek araku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i dokładnie zagnieść ciasto. Rozwałkowany placek ułożyć w natłuszczonej formie. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C.
Obrane jabłka utrzeć na tarce, dodać cukier i sok z cytryny. Dolać trzy łyżki zalewy ananasa i cukier waniliowy. Całość przesmażyć na małym ogniu. Do masy dodać kostki ananasa.
Na upieczone ciasto nałożyć jabłeczno-ananasową masę. posypać płatkami migdałów.
Utrzeć cukier z sokiem i arakiem na gładki lukier. Lukrem polać mazurka, mocne wrażenia gwarantowane. Smaczne i piękne niech będą Święta Wielkanocne!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]