Wielkanocny mazurek ananasowy [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wielkanocny mazurek ananasowy to ciekawa propozycja na świąteczne ciasto. Kruchy spód i bajeczna masa jabłkowo-ananasowa tworzą niezapomniany duet. Wypróbuj ten przepis!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 3 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Masa:
- 10 dag cukru
- 3 kwaskowe jabłka
- 1/2 torebki płatków migdałowych
- cukier waniliowy
- sok z połowy cytryny
- mała puszka kostek ananasa lub pół puszki krążków
- Lukier:
- 20 dag cukru pudru
- sok z cytryny
- kieliszek araku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i dokładnie zagnieść ciasto. Rozwałkowany placek ułożyć w natłuszczonej formie. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C.
- Obrane jabłka utrzeć na tarce, dodać cukier i sok z cytryny. Dolać trzy łyżki zalewy ananasa i cukier waniliowy. Całość przesmażyć na małym ogniu. Do masy dodać kostki ananasa.
- Na upieczone ciasto nałożyć jabłeczno-ananasową masę. posypać płatkami migdałów.
- Utrzeć cukier z sokiem i arakiem na gładki lukier. Lukrem polać mazurka, mocne wrażenia gwarantowane. Smaczne i piękne niech będą Święta Wielkanocne!