Wielkanocny mazurek ananasowy [GALERIA]

Wielkanocny mazurek ananasowy dekoracja
Autor: Shutterstock Mazurek ananasowy w kształcie jajka suto pokryty lukrem
łatwy
40 min
4

Wielkanocny mazurek ananasowy to ciekawa propozycja na świąteczne ciasto. Kruchy spód i bajeczna masa jabłkowo-ananasowa tworzą niezapomniany duet. Wypróbuj ten przepis!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 3 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  •  
  • Masa:
  • 10 dag cukru
  • 3 kwaskowe jabłka
  • 1/2 torebki płatków migdałowych
  • cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • mała puszka kostek ananasa lub pół puszki krążków
  •  
  • Lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kieliszek araku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i dokładnie zagnieść ciasto. Rozwałkowany placek ułożyć w natłuszczonej formie. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C.
  • Obrane jabłka utrzeć na tarce, dodać cukier i sok z cytryny. Dolać trzy łyżki zalewy ananasa i cukier waniliowy. Całość przesmażyć na małym ogniu. Do masy dodać kostki ananasa.
  • Na upieczone ciasto nałożyć jabłeczno-ananasową masę. posypać płatkami migdałów.
  • Utrzeć cukier z sokiem i arakiem na gładki lukier. Lukrem polać mazurka, mocne wrażenia gwarantowane. Smaczne i piękne niech będą Święta Wielkanocne!