Wielkanocna babka piaskowa bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu

2021-07-08
Sonia Łukomska
Babka piaskowa, wielkanocna - PRZEPIS BEZGLUTENOWY
Autor: Shutterstock Babka piaskowa, wielkanocna - PRZEPIS BEZGLUTENOWY
łatwy
25 min
4

Sprawdzony przepis na Wielkanoc na bezglutenową babkę piaskową na bazie mąki ziemniaczanej i migdałów. Zarówno mąka pszenna, jak i bułka tarta, czyli podstawowe składniki tradycyjnej babki wielkanocnej, zawierają gluten. By tej Wielkanocy cieszyć się smakiem tego ciasta bez obaw, wymień pszenicę i bułkę tartą na mąkę ziemniaczaną i migdały. Oto przepis na Wielkanoc, który krok po kroku przeprowadzi cię przez proces pieczenia lekkiej i puszystej babki piaskowej bez glutenu.

Gdy mąką pszenna szkodzi

Mąka pszenna to podstawowy produkt do wyrobu pieczywa, ciast i ciasteczek. jednak nie każdemu ona służy. Jeśli jesteś zdrowy zawarto w pszennej mące gluten nie stanowi niebezpieczeństwa. Ale coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu lub choruje na celiakię. Wtedy produkty glutenowe należy wyeliminować całkowicie z diety, bo od tego zależy zdrowie i dobre samopoczucie. NA szczęście mąkę pszenną można zastąpić - znakomicie sprawdza się w tej roli mąka migdałowa, kokosowa lub ziemniaczana. Nie trzeba sobie odmawiać przysmaków, wystarczy nieco zmodyfikować przepisy.

Polecamy także:

Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą

Delicje - bezglutenowe i bezmleczne ciasto o smaku delicji

Naleśniki kokosowe: przepis na naleśniki bez glutenu [GALERIA]

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • zmielone migdały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ucieramy masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na lekką, puszystą masę.
  • Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Żółtka dodajemy po jednym do maślanej masy, cały czas ucierając.
  • Stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i bezglutenowy proszek do pieczenia do utartej masy.
  • Całość mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.
  • Formę na babkę smarujemy niewielką ilością masła i wysypujemy zmielonymi migdałami.
  • Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na około 60 minut.
  • Gdy nasza babka wielkanocna wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.
Sonia Łukomska