Wielkanocna babka piaskowa bezglutenowa - puszyste ciasto bez glutenu
Sprawdzony przepis na Wielkanoc na bezglutenową babkę piaskową na bazie mąki ziemniaczanej i migdałów. Zarówno mąka pszenna, jak i bułka tarta, czyli podstawowe składniki tradycyjnej babki wielkanocnej, zawierają gluten. By tej Wielkanocy cieszyć się smakiem tego ciasta bez obaw, wymień pszenicę i bułkę tartą na mąkę ziemniaczaną i migdały. Oto przepis na Wielkanoc, który krok po kroku przeprowadzi cię przez proces pieczenia lekkiej i puszystej babki piaskowej bez glutenu.
Gdy mąką pszenna szkodzi
Mąka pszenna to podstawowy produkt do wyrobu pieczywa, ciast i ciasteczek. jednak nie każdemu ona służy. Jeśli jesteś zdrowy zawarto w pszennej mące gluten nie stanowi niebezpieczeństwa. Ale coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu lub choruje na celiakię. Wtedy produkty glutenowe należy wyeliminować całkowicie z diety, bo od tego zależy zdrowie i dobre samopoczucie. NA szczęście mąkę pszenną można zastąpić - znakomicie sprawdza się w tej roli mąka migdałowa, kokosowa lub ziemniaczana. Nie trzeba sobie odmawiać przysmaków, wystarczy nieco zmodyfikować przepisy.
Polecamy także:
Bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa z włoską bezą
Delicje - bezglutenowe i bezmleczne ciasto o smaku delicji
Naleśniki kokosowe: przepis na naleśniki bez glutenu [GALERIA]
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 4 jajka
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder
- szczypta soli
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- zmielone migdały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ucieramy masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym na lekką, puszystą masę.
- Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka dodajemy po jednym do maślanej masy, cały czas ucierając.
- Stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i bezglutenowy proszek do pieczenia do utartej masy.
- Całość mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.
- Formę na babkę smarujemy niewielką ilością masła i wysypujemy zmielonymi migdałami.
- Wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na około 60 minut.
- Gdy nasza babka wielkanocna wystygnie, posypujemy ją cukrem pudrem.