Wielkanocna baba orzechowa

Wielkanocna baba orzechowa
Autor: Shutterstock Pyszna wielkanocna baba orzechowa na świąteczny stół.
łatwy
0 min
4

Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami i babą wielkanocną. Ta ostatnia smakuje najlepiej, jak zrobi się ją samemu w domu. Wypróbuj nasz przepis na pyszną wielkanocną babę z orzechami.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotuj cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym natychmiast zdejmij z ognia.

    Przestudź, żeby masa była lekko ciepła. Do masy maślanej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy.

    Składniki zmiksuj, dodając po kolei żółtka.

    Na koniec łyżką delikatnie wymieszaj masę z ubitą na sztywno z pianą z białek.

    Formę na babkę z kominkiem posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto.

    Piecz ok. 50 minut w temp. 175 st. C. Sprawdź, patyczkiem, czy się upiekła.

    Wyjmij z piekarnika, ostudź. Udekoruj orzeszkami i migdałami.

Baszamel historia baby wielkanocnej