Wielkanocna baba orzechowa
Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami i babą wielkanocną. Ta ostatnia smakuje najlepiej, jak zrobi się ją samemu w domu. Wypróbuj nasz przepis na pyszną wielkanocną babę z orzechami.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- polewa czekoladowa
- całe orzeszki do dekoracji
- migdały bez skórki
- 1/2 szklanki wody
- po szklance cukru, mąki i zmielonych orzechów laskowych
- 25 dag masła
- cukier wanilinowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotuj cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym natychmiast zdejmij z ognia.
Przestudź, żeby masa była lekko ciepła. Do masy maślanej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy.
Składniki zmiksuj, dodając po kolei żółtka.
Na koniec łyżką delikatnie wymieszaj masę z ubitą na sztywno z pianą z białek.
Formę na babkę z kominkiem posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto.
Piecz ok. 50 minut w temp. 175 st. C. Sprawdź, patyczkiem, czy się upiekła.
Wyjmij z piekarnika, ostudź. Udekoruj orzeszkami i migdałami.