Wegański makowiec - przepis. Zaskocz rodzinę na święta!

2019-12-18
Wegański makowiec
Autor: Shutterstock Wegański makowiec - zadbaj, żeby wszyscy twoi goście mogli skosztować tego pysznego ciasta!
łatwy
30 min
4

Wegański makowiec - przepis dla wegan i tych, którzy mają w rodzinie zwolenników weganizmu. Szykujesz się do świąt, w trakcie których wśród gości będą weganie? Zadbaj, żeby na świątecznym stole znalazło się coś pysznego dla każdego. Ten makowiec jest tak pyszny, że z rozkoszą zjedzą go wszyscy.

Poznaj też inne nasze przepisy  na makowce:

Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec

Składniki

1 i 1/2 szklanki maku

50 g oleju kokosowego

2 duże banany

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki mielonych migdałów

1/2 szklanki rodzynek

3/4 szklanki wiśni

50 g ciemnej czekolady

2 łyżki likieru migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mak należy wysypać na sitko i przelać wrzątkiem. Dobrze byłoby go zmielić, ale jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu - ugotujmy go w 2 szklankach wody (gotujemy do momentu aż się wchłonie woda) i po tym zabiegu zmielmy go ręcznym blenderem. Zobacz także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Do maku dodajemy olej kokosowy i rozgniecione widelcem banany (można je zblendować). Dodajemy wiórki kokosowe, mielone migdały, rodzynki, wiśnie, startą czekoladę, likier i całość mieszamy. Masa powinna być słodka - w razie potrzeby dodajmy więcej słodyczy.

Masę wykładamy na tortownicę i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny.