Wegański makowiec - przepis. Zaskocz rodzinę na święta!

Wegański makowiec
Autor: Shutterstock Wegański makowiec - zadbaj, żeby wszyscy twoi goście mogli skosztować tego pysznego ciasta!
łatwy
30 min
4

Wegański makowiec - przepis dla wegan i tych, którzy mają w rodzinie zwolenników weganizmu. Szykujesz się do świąt, w trakcie których wśród gości będą weganie? Zadbaj, żeby na świątecznym stole znalazło się coś pysznego dla każdego. Ten makowiec jest tak pyszny, że z rozkoszą zjedzą go wszyscy.

Poznaj też inne nasze przepisy  na makowce:

Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 duże banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wiśni
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki likieru migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak należy wysypać na sitko i przelać wrzątkiem. Dobrze byłoby go zmielić, ale jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu - ugotujmy go w 2 szklankach wody (gotujemy do momentu aż się wchłonie woda) i po tym zabiegu zmielmy go ręcznym blenderem. Zobacz także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
  • Do maku dodajemy olej kokosowy i rozgniecione widelcem banany (można je zblendować). Dodajemy wiórki kokosowe, mielone migdały, rodzynki, wiśnie, startą czekoladę, likier i całość mieszamy. Masa powinna być słodka - w razie potrzeby dodajmy więcej słodyczy.
  • Masę wykładamy na tortownicę i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny.