Wegański makowiec - przepis. Zaskocz rodzinę na święta!
2021-11-22
łatwy
30 min
4
Wegański makowiec - przepis dla wegan i tych, którzy mają w rodzinie zwolenników weganizmu. Szykujesz się do świąt, w trakcie których wśród gości będą weganie? Zadbaj, żeby na świątecznym stole znalazło się coś pysznego dla każdego. Ten makowiec jest tak pyszny, że z rozkoszą zjedzą go wszyscy.
Poznaj też inne nasze przepisy na makowce:
Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym
Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko
Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki maku
- 50 g oleju kokosowego
- 2 duże banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki wiśni
- 50 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki likieru migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak należy wysypać na sitko i przelać wrzątkiem. Dobrze byłoby go zmielić, ale jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu - ugotujmy go w 2 szklankach wody (gotujemy do momentu aż się wchłonie woda) i po tym zabiegu zmielmy go ręcznym blenderem. Zobacz także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
- Do maku dodajemy olej kokosowy i rozgniecione widelcem banany (można je zblendować). Dodajemy wiórki kokosowe, mielone migdały, rodzynki, wiśnie, startą czekoladę, likier i całość mieszamy. Masa powinna być słodka - w razie potrzeby dodajmy więcej słodyczy.
- Masę wykładamy na tortownicę i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny.
Beszamel - Jak zrobić makowiec