W Holandii na święta piecze się obłędny chlebek. W środku skrywa wyborną niespodziankę

2025-12-16 12:44

Jeżeli lubicie poznawać smaki kuchni świata, święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, aby to zrobić. W tym roku warto spróbować Kerststol. To świąteczny chlebek z dodatkiem marcepanu i bakalii, który tradycyjnie piecze się na święta w Holandii. Jego przygotowanie jest łatwe, więc upieczenie tego holenderskiego przysmaku nikomu nie sprawi trudności. Oto prosty przepis na świąteczny chlebek Kerststol rodem z Holandii.

holenderski chlebek Kerststol

i

Autor: Poleijphoto/ Shutterstock Na święta upiecz holenderski chlebek z tymi dodatkami. Smakuje lepiej niż polskie klasyki.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Czym jest Kerststol?

Po tą nazwą kryje się tradycyjny chlebek, na który przepis pochodzi z kuchni holenderskiej. Wypieka się go z okazji świąt Bożego Narodzenia. Jest to słodki chleb drożdżowy z dodatkiem bakalii i skórki cytrynowej. Kerststol wyróżnia się wybornym smakiem, za który odpowiedzialny jest jeden ze składników. W samym środku chlebka znajduje się Amandelspijs. Jest to wałek z masy marcepanowej, który nadaje charakterystycznego słodkiego smaku. Holenderski chlebek dekoruje się cukrem pudrem, który przypomina śnieg. Jest bogaty w smaku, aromatyczny i świetnie nadaje się do dzielenia się z rodziną i przyjaciółmi podczas świątecznego biesiadowania.

Z czego zrobić Kerststol?

Chociaż świąteczny chlebek z marcepanem i bakaliami pochodzi z Holandii, z łatwością można go upiec w domu. Wszystkie składniki, które niezbędne są do jego przygotowania, są do kupienia w polskich sklepach. Są dobrze znane i często wykorzystujemy je do słodkich wypieków i nie tylko.

Co jest potrzebne, aby upiec domowy chlebek Kerststol? Holenderski wypiek składa się z takich produktów, jak:

  • składniki sypkie – mąka pszenna, suche drożdże, cukier, szczypta soli
  • składniki mokre – masło, mleko, jajko
  • dodatki – bakalie, masa marcepanowa, skórka otarta z cytryny, roztopione masło, cukier puder

To podstawowy przepis na Kerststol, a jego smak można podkręcić innymi składnikami. Sprawdzą się przyprawy korzenne, które tradycyjnie dodaje się do świątecznych wypieków. Holenderski chlebek można posypać płatkami migdałowymi, a skórkę otartą z cytryny warto zastąpić pomarańczową. Do dekoracji można wykorzystać cukier cynamonowy.

Jak zrobić Kerststol?

Przepis na pełen smaku i aromatu chlebek z dodatkiem marcepanu i bakalii pochodzi z kuchni holenderskiej. Ten tradycyjny słodki wypiek nie jest trudny, ale na jego przygotowanie potrzeba trochę więcej czasu. Chlebek robi się z ciasta drożdżowego, które ma swoje wymagania. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko należy podgrzać. Dzięki temu ciasto na świąteczny chlebek Kerststol pięknie wyrośnie i będzie wybornie smakować.

Jak więc upiec holenderski chlebek świąteczny? Przygotowanie słodkiego chleba Kerststol z bakaliami i marcepanem w domu nie jest skomplikowane, a postępujące według tradycyjnego przepisu, wypiek uda się i zachwyci całą rodzinę. Boże Narodzenie to doskonała okazja, aby go spróbować.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 90 minut
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta, ułożenie masy marcepanowej i zwinięcie
  • 3. krok – upieczenie holenderskiego chlebka świątecznego w piekarniku
  • 4. krok – udekorowanie Kerststol roztopionym masłem i cukrem pudrem

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • 150 g masy marcepanowej
  • 75 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 50 g roztopionego masła
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać masło. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Dodać bakalie i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiać do połączenia.
  • Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Rozwałkować na okrągły niezbyt cienki placek.
  • Z masy marcepanowej uformować wałek o długości krótszego boku i ułożyć go na środku placka. Ciasto złożyć na pół, tak aby przykryć masę marcepanową.
  • Chlebek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie posmarować roztopionym masłem i oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać w święta Bożego Narodzenia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...