W Holandii na święta piecze się obłędny chlebek. W środku skrywa wyborną niespodziankę
Jeżeli lubicie poznawać smaki kuchni świata, święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, aby to zrobić. W tym roku warto spróbować Kerststol. To świąteczny chlebek z dodatkiem marcepanu i bakalii, który tradycyjnie piecze się na święta w Holandii. Jego przygotowanie jest łatwe, więc upieczenie tego holenderskiego przysmaku nikomu nie sprawi trudności. Oto prosty przepis na świąteczny chlebek Kerststol rodem z Holandii.
i
Dieta wegetariańska
Czym jest Kerststol?
Po tą nazwą kryje się tradycyjny chlebek, na który przepis pochodzi z kuchni holenderskiej. Wypieka się go z okazji świąt Bożego Narodzenia. Jest to słodki chleb drożdżowy z dodatkiem bakalii i skórki cytrynowej. Kerststol wyróżnia się wybornym smakiem, za który odpowiedzialny jest jeden ze składników. W samym środku chlebka znajduje się Amandelspijs. Jest to wałek z masy marcepanowej, który nadaje charakterystycznego słodkiego smaku. Holenderski chlebek dekoruje się cukrem pudrem, który przypomina śnieg. Jest bogaty w smaku, aromatyczny i świetnie nadaje się do dzielenia się z rodziną i przyjaciółmi podczas świątecznego biesiadowania.
Z czego zrobić Kerststol?
Chociaż świąteczny chlebek z marcepanem i bakaliami pochodzi z Holandii, z łatwością można go upiec w domu. Wszystkie składniki, które niezbędne są do jego przygotowania, są do kupienia w polskich sklepach. Są dobrze znane i często wykorzystujemy je do słodkich wypieków i nie tylko.
Co jest potrzebne, aby upiec domowy chlebek Kerststol? Holenderski wypiek składa się z takich produktów, jak:
- składniki sypkie – mąka pszenna, suche drożdże, cukier, szczypta soli
- składniki mokre – masło, mleko, jajko
- dodatki – bakalie, masa marcepanowa, skórka otarta z cytryny, roztopione masło, cukier puder
To podstawowy przepis na Kerststol, a jego smak można podkręcić innymi składnikami. Sprawdzą się przyprawy korzenne, które tradycyjnie dodaje się do świątecznych wypieków. Holenderski chlebek można posypać płatkami migdałowymi, a skórkę otartą z cytryny warto zastąpić pomarańczową. Do dekoracji można wykorzystać cukier cynamonowy.
Jak zrobić Kerststol?
Przepis na pełen smaku i aromatu chlebek z dodatkiem marcepanu i bakalii pochodzi z kuchni holenderskiej. Ten tradycyjny słodki wypiek nie jest trudny, ale na jego przygotowanie potrzeba trochę więcej czasu. Chlebek robi się z ciasta drożdżowego, które ma swoje wymagania. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko należy podgrzać. Dzięki temu ciasto na świąteczny chlebek Kerststol pięknie wyrośnie i będzie wybornie smakować.
Jak więc upiec holenderski chlebek świąteczny? Przygotowanie słodkiego chleba Kerststol z bakaliami i marcepanem w domu nie jest skomplikowane, a postępujące według tradycyjnego przepisu, wypiek uda się i zachwyci całą rodzinę. Boże Narodzenie to doskonała okazja, aby go spróbować.
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 90 minut
- 2. krok – rozwałkowanie ciasta, ułożenie masy marcepanowej i zwinięcie
- 3. krok – upieczenie holenderskiego chlebka świątecznego w piekarniku
- 4. krok – udekorowanie Kerststol roztopionym masłem i cukrem pudrem
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- 150 g masy marcepanowej
- 75 g miękkiego masła
- 75 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 1 jajko
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 50 g roztopionego masła
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Wlać ciepłe mleko, wbić jajko i dodać masło. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Dodać bakalie i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiać do połączenia.
- Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Rozwałkować na okrągły niezbyt cienki placek.
- Z masy marcepanowej uformować wałek o długości krótszego boku i ułożyć go na środku placka. Ciasto złożyć na pół, tak aby przykryć masę marcepanową.
- Chlebek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie posmarować roztopionym masłem i oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać w święta Bożego Narodzenia.