Uwodzicielska rolada czekoladowa z czereśniami - przepyszna i elegancka

Uwodzicielska rolada czekoladowa z czereśniami - przepyszna i elegancka
Autor: Shutterstock Roladą z czereśńiami możesz olśnić biesiadników - warto ją więc przygotować na uroczyste okazje
średni
60 min
6

Rolada czekoladowa z czereśniami  to ciasto, które uwodzi wyglądem i smakiem. Piękny kontrast czekoladowego ciemnego ciasta, białego kremu i czerwonych owoców  to  zaledwie wstęp do bajecznego smaku rolady.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  kakao
  • 50 dg startej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Krem:
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 250 wydrylowanych czereśni
  • Polewa:
  • 30 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier, miksować na gładką lśniącą pianę.
  • Dodawać kolejno po 1 żółtku i ubijać na puszystą masę.
  • Przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, na koniec dodać startą czekoladę i bardzo krótko wymieszać.
  • Masę wyłożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i  piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do  180ºC. Ciasto wyjąć i od razu wyłożyć na bawełnianą ściereczkę - papierem do góry. Papier zdjąć, a ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku - wraz ze ściereczką. Odłożyć do wystygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i cukier puder i zmiksować na puszystą masę.
  • Roladę rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć na nim połowę wydrylowanych czereśni, zwinąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przygotować polewę - masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu, mieszając. Roladę udekorować polewą i pozostałymi czereśniami.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?