Uwodzicielska rolada czekoladowa z czereśniami - przepyszna i elegancka
2021-05-31
średni
60 min
6
Rolada czekoladowa z czereśniami to ciasto, które uwodzi wyglądem i smakiem. Piękny kontrast czekoladowego ciemnego ciasta, białego kremu i czerwonych owoców to zaledwie wstęp do bajecznego smaku rolady.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 dg startej gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- Krem:
- 50 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 250 wydrylowanych czereśni
- Polewa:
- 30 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypywać cukier, miksować na gładką lśniącą pianę.
- Dodawać kolejno po 1 żółtku i ubijać na puszystą masę.
- Przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, na koniec dodać startą czekoladę i bardzo krótko wymieszać.
- Masę wyłożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ciasto wyjąć i od razu wyłożyć na bawełnianą ściereczkę - papierem do góry. Papier zdjąć, a ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku - wraz ze ściereczką. Odłożyć do wystygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek i cukier puder i zmiksować na puszystą masę.
- Roladę rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć na nim połowę wydrylowanych czereśni, zwinąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przygotować polewę - masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu, mieszając. Roladę udekorować polewą i pozostałymi czereśniami.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?