To wyśmienite ciasto na Wielkanoc robię w kilka minut bez miksera. Jego cytrynowy smak zachwyca każdego

Dieta wegetariańska
To ciasto cytrynowe to świetny pomysł na wielkanocny deser. Wypiek urzeka niesamowicie orzeźwiającym smakiem i bardzo łatwym przygotowaniem. Składników nie trzeba miksować, ani mieszać łyżką. Łączy się je za pomocą zwykłego widelca. Poznajcie najłatwiejszy przepis na wielkanocne ciasto cytrynowe, które podbije każde podniebienie.
Z czego zrobić wielkanocne ciasto cytrynowe?
W Wielkanoc na stołach królują mazurki i babki. Te tradycyjne ciasta są pyszne, ale wymagają czasu i umiejętności. Dlatego dla osób, które nie czują się zbyt dobrze w tych wypiekach, powstał ten przepis. Pyszne ciasto cytrynowe jest łatwe i składa się z kilku prostych składników. Lista produktów jest krótka i bez problemu można je kupić w małych sklepach nawet w ostatniej chwili.
Co jest potrzebne, aby upiec pyszne domowe ciasto o smaku cytryny na Wielkanoc? Lista składników jest krótka i obejmuje takie składniki jak:
- mąka pszenna
- cukier
- jajka
- olej
- mleko
- cytryna – sok i skórka
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić wielkanocne ciasto cytrynowe?
Przepis na wyborne ciasto cytrynowe warto wykorzystać w tegoroczne święta wielkanocne. Wypiek jest idealnie słodki, zachwyca puszystością i orzeźwiającym smakiem. Zaletą tego przepisu jest to, że składników nie trzeba miksować. Nawet łyżka czy szpatułka nie są potrzebne. Wszystkie produkty łączy się za pomocą widelca.
Jak więc upiec pełne cytrynowego smaku ciasto na Wielkanoc? Przepis jest łatwy i błyskawiczny, a ciasto zawsze się udaje. To doskonała receptura na ciasto okazjonalne dla zabieganych i początkujących.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników mokrych
- 3. krok – wymieszanie składników suchych i mokrych za pomocą widelca
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
Z czym podawać wielkanocne ciasto cytrynowe?
Ten przepis warto zapisać. Ciasto cytrynowe sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest banalnie łatwe, ciasto można piec przez cały rok. To pyszny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Wielkanocne ciasto cytrynowe wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też lukier cytrynowy, który nada jeszcze więcej orzeźwienia. Cytrynowe ciasto można udekorować polewą z białej czekolady, bitą śmietaną i świeżymi sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 ml oleju roślinnego
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać widelcem.
- Jajka wbić do drugiej miski. Wlać olej, mleko i sok z cytryny. Dodać otartą skórkę i wymieszać do połączenia składników.
- Do suchych składników wlać mokre i wymieszać widelcem, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser podczas świąt wielkanocnych i na inne okazje.