To połączenie zachwyci nie tylko jesieniary. Ciasto idealne na chłodniejsze wieczory

To połączenie zachwyci nie tylko jesieniary. Ciasto idealne na chłodniejsze wieczory
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Jesień już powoli puka do drzwi. A nie ma nic bardziej jesiennego niż najróżniejsze dania i wypieki z dyni. W tym roku zaskocz rodzinę i dość tym aromatycznym ciastem dyniowo-kawowym. Jest proste w przygotowaniu, wilgotne i niesamowicie aromatyczne - wręcz perfekcyjne na jesień.

Ciasto dyniowe, które podbije każde serce. Wystarczy kilka składników

Proste do przygotowania, pięknie wygląda, a smakuje - jeszcze lepiej!. Aromatyczne ciasto dyniowo-kawowe to idealny deser w jesiennym stylu. A jego przygotowanie nie powinno nam zająć dużo czasu. Jest to jednak idealny sposób na coś słodkiego w ciągu dnia.

Delikatna i lekko słodka dynia świetnie łączy się z lekko gorzkim i intensywnym smaku warstwy kawowo-czekoladowej. Daje nam to idealnie zbalansowany smak, dzięki czemu nasz deser wychodzi idealny, taki "nie za słodki" jak to mawiają ciocie przy stole.

To zajmie nam najwięcej czasu. Jest jednak na to sposób

Najwięcej czasu oprócz samego pieczenia bez wątpienia zajmie nam przygotowanie purée z dyni. Jeśli jednak mamy je już przygotowane z wcześniejszych dań lub sięgniemy po kupną wersję, bez wątpienia całość zajmie nam znacząco mniej czasu.

To ciasto to idealny sposób na wykorzystanie dyni, w szczeólności teraz kiedy sezon na nią już się rozpoczyna. Samo przygotowanie naszego ciasta nie zajmie nam więcej niż kilka chwil, wystarczy wymieszać i wlewać ciasta do formy. Jeśli chcemy możemy też całkowicie pominąć polewę, dzięki czemu nasze ciasto będzie bardziej "fit".

SKŁADNIKI

  • 250 g purée z dyni
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta soli
  • Warstwa kawowa:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynie kroimy na mniejsze kawałki.
  • Polewamy oliwą z oliwek i pieczemy w 180 stopniach do miękkości.
  • Miksujemy na gładkie purée.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy olej i 250 g purée z dyni.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól.
  • Łączymy suche i mokre składniki.
  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Do jednej dodajemy kawę i kakao.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta kawowego i dyniowego.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Dodajemy śmietankę i mieszamy.
  • Polewamy ostygnięte ciasto.
Kulinarne marzenia każdej jesieniary. Trzymaj przepis odcinek 1. Dynia
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej