To najlepsze ciasto kawowe, jakie jadłam. W tym roku upiekę je na Boże Narodzenie

proste ciasto kawowe
Autor: Shutterstock Zaparz kawę i połącz z tymi składnikami. To proste ciasto to oryginalny deser na Boże Narodzenie.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Aromatyczne ciasto kawowe jest pyszne i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Idealnie sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia. Przepis warto zapisać, ponieważ można korzystać z niego przez cały rok. Oto szybki przepis na proste ciasto kawowe, które urzeka smakiem i aromatem świeżo zaparzonego espresso.

Z czego zrobić ciasto kawowe?

Wyborne ciasto kawowe, które warto upiec z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, składa się z prostych produktów. Są to popularne artykuły spożywcze często wykorzystywane do różnych słodkich wypieków i nie tylko. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, a przed świętami można je dostać w atrakcyjnych cenach.

Co jest potrzebne, aby upiec świąteczne ciasto kawowe? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • składniki sypkie – mąka pszenna, cukier, kakao, orzechy laskowe, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, szczypta soli
  • składniki mokre – jogurt naturalny, masło, świeżo zaparzona kawa, jajka

Jak zrobić napar z kawy do ciasta?

Smak tego świątecznego ciasta podkręca dodatek aromatycznej kawy. Jaką kawę dodać do ciasta kawowego? Najlepiej sprawdzi się świeżo zaparzone espresso. Wystarczy 1 łyżeczkę zmielonych ziaren kawy zalać połową szklanki gorącej wody i odstawić na kilka minut. Zanim kawa trafi do ciasta, należy ją całkowicie ostudzić. Kawę do ciasta należy przygotować w zaparzaczu w ekspresie. Dzięki temu napar będzie pozbawiony resztek fusów i dobrze połączy się z pozostałymi składnikami. Ciasto zyska przyjemną i puszystą konsystencję. Sprawdzi się też kawa rozpuszczalna, którą wystarczy zalać gorącą wodą, ostudzić i dodać do pozostałych składników.

Jak zrobić proste ciasto kawowe?

Przepis na pełne kawowego smaku i aromatu ciasto świąteczne nie jest trudny. Wystarczy postępować według kroków podanych w przepisie, a wypiek uda się i będzie smakował każdemu. Zaletą tego przepisu jest także czas przygotowania. Nie powinien przekroczyć kwadransa, a resztę pracy wykona piekarnik. Po ostygnięciu pyszne ciasto kawowe można udekorować polewą czekoladową lub karmelem.

Jak upiec wyborne ciasto kawowe na świąteczne biesiadowanie z rodziną? To prosty i błyskawiczny przepis, więc ten wyśmienity słodki wypiek można zrobić nawet w ostatniej chwili.

  • 1. krok – połączenie składników suchych
  • 2. krok – utarcie masła z cukrem i jajkami
  • 3. krok – wymieszanie masy z połową składników suchych, jogurtem i kawą
  • 4. krok – połączenie masy z pozostałymi składnikami suchymi
  • 5. krok – przelanie ciasta kawowego do formy i upieczenie w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki świeżo zaparzonej i ostudzonej mocnej kawy
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch.
  • Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku.
  • Wsypać połowę suchych składników i wlać jogurt oraz kawę. Wsypać orzechy laskowe. Wymieszać do połączenia.
  • Wsypać pozostałe suche składniki i wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić na 10 minut, a następnie ciasto przełożyć na kratkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser na Boże Narodzenie i inne okazje.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej