Ten nocny makowiec robi furorę przed świętami! Przepis, który wychodzi zawsze
W te święta zasmakuj przepysznej tradycji z tym przepisem na nocny makowiec warstwowy z ciasta drożdżowego. To smak, który zostanie z nami na długie lata. Przygotowuje się go wieczorem, pozostawia do wyrośnięcia i piecze rano. Miękkie i elastyczne ciasto z wyraźnym smakiem maku - czego chcieć więcej?
i
Dieta wegetariańska
Wypiek, który ma nie tylko wspaniały smak, ale również ciekawą historię i technikę. To ciasto, które na pierwszy rzut oka może wydawać się kolejnym zwykłym makowcem, jednak w rzeczywistości kryje w sobie nie tylko wspaniały smak, ale również ciekawy sposób przygotowania.
Wyrastanie w lodówce. Dlaczego warto?
Dlaczego warto dać ciastu długo wyrastać w lodówce? Otóż ma ono później nie tylko lepszy smak, dzięki powolnej fermentacji, ale również lepszą strukturę - staje się bardziej elastyczne i odporne na rozrywanie. Jest też to spora wygoda, całą pracę robisz wieczorem, a rano tylko formujesz i pieczesz. Jest to więc idealny sposób na święta!
Domowa masa makowa. Warto ją przygotować
Masę makową oczywiście można kupić już gotową, jednak robiona samodzielnie jest zdecydowanie lepsza. Możemy nie tylko regulować jej słodkość, ale również dodać ulubione bakale - albo je pominąć.
Makowiec na wigilię. Ten sprawdzi się idealnie
Ten makowiec idealnie sprawdzi na Wigilię, większość pracy wykonujemy dzień wcześniej, więc tego konkretnego dnia możemy się zająć innymi sprawami. To ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda, dzięki czemu służy również jako ozdoba naszego stołu.
SKŁADNIKI
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka lekko ciepłego
- 80 g masła roztopionego
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Masa makowa:
- 400 g mielonego maku
- 350 ml mleka
- 120 g cukru
- 80 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- Dodatkowo
- Masło do formy:
- Cukier puder lub lukier do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotowujemy.
- Dodajemy mak i gotujemy kilka minut.
- Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i ostawiamy do napęcznienia na około 25 minut.
- Dodajemy masło, cukier i skórkę pomarańczową.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy do schłodzenia
- Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z łyżką cukru.
- Odstawiamy na około 10 minut.
- W misce mieszamy cukier, mąkę, sól, jajka i wanilię.
- Dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy.
- Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
- Przykrywamy folią i chowamy do lodówki na całą noc.
- Ciasto wyciągamy z lodówki około 25 minut wcześniej.
- Rozwałkowujemy na prostokąt.
- Smarujemy równomiernie masę makową.
- Zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Przecinamy roladę na 2 pasy i pleciemy w warkocz.
- Przekładamy do formy posmarowanej masłem i odstawiamy na ok. 35 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
- Na koniec sypiemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem