Najłatwiejszy przepis na makowiec. Wyśmienite domowe ciasto na Boże Narodzenie

najłatwiekszy makowiec
Autor: Shutterstock Oto najprostszy przepis na domowe ciasto z makiem, czyli makowiec na Boże Narodzenie.
łatwy
45 min
12

Dieta wegetariańska

Jak prosto i szybko zrobić pyszny makowiec na Boże Narodzenie? Upieczony według tego sprawdzonego przepisu makowiec jest doskonały. Przepis jest banalnie prosty, a zrobienie tradycyjnego ciasta z makiem i bakaliami nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy jeden prosty trik, aby zrobić makowiec błyskawicznie. Poznajcie najłatwiejszy przepis na doskonały makowiec na święta.

Makowiec na święta – z czego zrobić?

Na liście składników, które wykorzystuje się do upieczenia pysznego domowego makowca, znajduje się tylko pięć prostych produktów. Wszystkie składniki są niedrogie, a w okresie przedświątecznym wiele sklepów i hipermarketów oferuje je w atrakcyjnych cenach.

Do zrobienia domowego makowca na święta Bożego Narodzenia potrzebne będą takie produkty jak:

  • gotowa masa makowa w puszce
  • mąka pszenna
  • jajka
  • cukier
  • proszek do pieczenia

Najprostszy przepis na makowiec na święta

Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście w domu makowca, sprawdźcie ten łatwy przepis. Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Robi się go w kilku prostych krokach, które nie sprawią żadnych przykrych niespodzianek. Do makowca wykorzystuje się gotową masę makową z puszki, która pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu.

Jak zrobić makowiec na święta według najprostszego przepisu?

  • 1. krok – ubicie białek z cukrem i żółtkami
  • 2. krok – dodanie mąki i proszku do pieczenia
  • 3. krok – upieczenie ciasta
  • 4. krok – nałożenie masy makowej i zwinięcia ciasta w roladę
  • 5. krok – schłodzenie ciasta w lodówce

Jak podawać makowiec na święta?

Pyszny świąteczny makowiec zachwyci każdego. Najpierw oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci oryginalnym smakiem. Makowiec najlepiej smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia. Można podać do niego kawę, herbatę czy świąteczny kompot z suszu.

Gotowe ciasto można udekorować cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową. Sprawdzi się też cukier puder.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Zmiksować do połączenia składników.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ubitymi jajkami z cukrem.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 20 minut, do suchego patyczka.
  • Formę wyjąć z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto wyjąć z formy, usunąć papier do pieczenia i posmarować masą makową. Następnie zawinąć w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Anna Szulc-Górska
więcej