Najłatwiejszy przepis na makowiec. Wyśmienite domowe ciasto na Boże Narodzenie
Dieta wegetariańska
Jak prosto i szybko zrobić pyszny makowiec na Boże Narodzenie? Upieczony według tego sprawdzonego przepisu makowiec jest doskonały. Przepis jest banalnie prosty, a zrobienie tradycyjnego ciasta z makiem i bakaliami nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy jeden prosty trik, aby zrobić makowiec błyskawicznie. Poznajcie najłatwiejszy przepis na doskonały makowiec na święta.
Makowiec na święta – z czego zrobić?
Na liście składników, które wykorzystuje się do upieczenia pysznego domowego makowca, znajduje się tylko pięć prostych produktów. Wszystkie składniki są niedrogie, a w okresie przedświątecznym wiele sklepów i hipermarketów oferuje je w atrakcyjnych cenach.
Do zrobienia domowego makowca na święta Bożego Narodzenia potrzebne będą takie produkty jak:
- gotowa masa makowa w puszce
- mąka pszenna
- jajka
- cukier
- proszek do pieczenia
Najprostszy przepis na makowiec na święta
Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście w domu makowca, sprawdźcie ten łatwy przepis. Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Robi się go w kilku prostych krokach, które nie sprawią żadnych przykrych niespodzianek. Do makowca wykorzystuje się gotową masę makową z puszki, która pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu.
Jak zrobić makowiec na święta według najprostszego przepisu?
- 1. krok – ubicie białek z cukrem i żółtkami
- 2. krok – dodanie mąki i proszku do pieczenia
- 3. krok – upieczenie ciasta
- 4. krok – nałożenie masy makowej i zwinięcia ciasta w roladę
- 5. krok – schłodzenie ciasta w lodówce
Jak podawać makowiec na święta?
Pyszny świąteczny makowiec zachwyci każdego. Najpierw oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci oryginalnym smakiem. Makowiec najlepiej smakuje podczas świąt Bożego Narodzenia. Można podać do niego kawę, herbatę czy świąteczny kompot z suszu.
Gotowe ciasto można udekorować cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową. Sprawdzi się też cukier puder.
SKŁADNIKI
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Zmiksować do połączenia składników.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ubitymi jajkami z cukrem.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 20 minut, do suchego patyczka.
- Formę wyjąć z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto wyjąć z formy, usunąć papier do pieczenia i posmarować masą makową. Następnie zawinąć w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
- Podawać na deser z okazji świąt Bożego Narodzenia.